Pizza cztery sery

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna bardzo smaczna i wyrazista pizza, tym razem zapraszam na pizzę cztery sery. Mieszanka różnych smaków, na cienkim i chrupiącym cieście. Kompozycja dla fanów serowych przysmaków. Dobór serów i ich ilości zależy od Ciebie, jeśli nie lubisz niebieskich pleśniowych serów, można zastąpić go fetą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dwie średnie pizze 30 cm

    mąka 600 g typ 00 plus do podsypywania
    woda ciepła 360 ml
    drożdże świeże 20 g
    cukier 1 łyżeczka
    oliwa 2 łyżki
    sól 1 łyżeczka
    sery: mozzarella 100 g, gorgonzola 70 g, ementaler 100 g, feta 50 g ( porcję na jedną pizzę ).

    Sos pomidorowy

    pomidory z puszki 400 g
    czosnek 2 ząbki
    sól
    oliwa 1 łyżeczka
    oregano
    bazylia
    Sos pomidorowy
    Czosnek przeciskam przez praskę, podsmażam na oliwie na średnim ogniu, mieszając nie dopuszczam do jego przypalenia, w efekcie zrobi się gorzki. Dodaję pomidory z zalewą, wcześniej rozdrobnione widelcem, dodaję przyprawy. Sos gotuję na małym ogniu do zredukowania nadmiaru płynu, do gęstej konsystencji, następnie sos miksuję blenderem .
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza cztery sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn

    Odlewam szklankę ciepłej wody, rozkruszam drożdże, dodaję cukier, 4 łyżki mąki, rozcieram całość na gładko i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż rozczyn podrośnie.
    Ciasto właściwe
    Do miski dodaję kolejno mąkę, sól, mieszam, dodaję pozostałe składniki i resztę wody, oliwę, rozczyn. Wszystkie składniki zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Czas wyrabiania ciasta to około 10-15 minut, najlepiej ręcznie. Ciasto odstawiam do wyrasta na 1 godzinę, ciasto przekładam do miski lekko natłuszczonej oliwą, łatwiej będzie je wyjąć, przykrywam bawełnianą, wilgotną ściereczką. W tym czasie przygotowuję sos – przepis poniżej. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką, zagniatam parę razy, dzielę na porcję, w zależności od posiadanej wielkości blachy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części, drugą zawinęłam w folię spożywczą i przechowywałam w lodówce na drugi dzień ciasto było jeszcze lepsze, dlatego polecam samo ciasto przygotować wcześniej. Porcję ciasta rozpłaszczam dłonią, następnie rozciągam w powietrzu obracając, można rozwałkować, choć tu zdania są podzielone. Na blachę wykładam uformowane ciasto ( posiadam blachę przeznaczoną na pizzę dlatego nie natłuszczam jej ), z zachowaniem jego nadmiaru tak aby wystawało poza formę, żeby zawinąć brzeg pizzy do środka. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury ( u mnie 270 °C ), w pizzeriach piece osiągają temperaturę 800 stopni i więcej, dlatego bez obaw im wyższa temperatura tym smaczniejsze ciasto na brzegach chrupiące, a w środku mięciutkie. Pizzę równomiernie polewam sosem pomidorowym, układam wszystkie rodzaje serów tak aby ich nie wymieszać, pizza piecze się w czasie 12- 15 minut w temperaturze 250 °C, parę minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika posypuję ją oregano. Dobór serów i ilość wg uznania.
    W przypadku doprawiania dodatkowo pizzy suszonymi przyprawami, dodać je należy pod koniec pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować