szybka do zrobienia, bez długiego czasu wyrastania i bardzo bardzo puszysta i pyszna
45 min
Składniki:
750 g mąki
90 g świeżych drożdży w kostce
450 ml ciepłej wody
120 ml oleju rzepakowego
duża szczypta soli
oraz ulubione dodatki
( ser, boczek, kukurydza, cebula, pieczarki, papryka, oregano, przecier pomidorowy, sos czosnkowy )
Mega puszysta pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając papierem do pieczenia.
2.Smarujemy ciasto sosem lub przecierem pomidorowym.
Komentarze