Pizza dla miłośników mocno serowych smaków. Wyrazista a zarazem delikatna, wzbogacona o pieczarki i kukurydzę. Rukola fajnie współgra smakowo. Świetnie smakuje sama lub podana z ulubionym sosem.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
( Składniki na 2-3 średniej wielkości, okrągłe pizze)
Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Sos:
200 g mascarpone
4 pełne łyżki majonezu
1/2 pęczka kopru ( jeśli mamy mały pęczek to cały)
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Dodatki:
100 g tartego sera cheddar
100 g tartego sera gouda
2 kuli mozzarelli
10 średniej wielkości pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
rukola do posypania przed podaniem
Pizza bianca 4 sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól.
Podgrzać. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą . Na środku zrobi dołek, wlać gotowy rozczyn oraz mleko. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3.Sos: Mascarpone wymieszać dokładnie z majonezem, koprem oraz solą i pieprzem (pieprzu polecam wsypać solidną łyżeczkę).
4.Gotowe ciasto wyrabiać ponownie przez chwilę.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka, posmarować sosem, posypać serem cheddar i goudą oraz ułożyć resztę składników.
Porwaną mozzarellę, pokrojone w plasterki pieczarki, odsączoną z zalewy kukurydzę.
5.Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopniach.
Pizzę podać udekorowaną świeżą rukolą
Komentarze