Pikantny makaron ryżowy z krewetkami i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu.
2.Cebulę kroimy w kostkę i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy krewetki i smażymy.
3.Papryczki chili kroimy na mniejsze kawałki, imbir drobno siekamy.
4.W woku podsmażamy pokrojone papryczki i kolby kukurydzy, imbir, pędy bambusa i kiełki fasoli. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy makaron i delikatnie mieszamy, doprawiamy czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy usmażone krewetki wraz z cebulką i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kolendry oraz czarnym sezamem.
Komentarze