Pikantny makaron ryżowy z krewetkami i chili

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie dla wielbicieli bardzo pikantnych potraw.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) ok. 120 g makaronu ryżowego wstążki
    2) ok. 200 g krewetek
    3) cebula
    4) ząbek czosnku
    5) 5 papryczek chili w zalewie octowej
    6) 7 kolb mini kukurydzy marynowanej
    7) 3 łyżki kiełków fasoli mung
    8) 5 łyżek pędów bambusa
    9) 2 łyżki sosu ostrygowego
    10) 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    11) kawałek imbiru (ok. 1,5 cm)
    12) łyżeczka cukru
    13) pieprz czarny
    14) olej do smażenia
    15) kilka listków świeżej bazylii i świeżej kolendry
    16) czarny sezam (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pikantny makaron ryżowy z krewetkami i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy krewetki i smażymy.
  • 3. Papryczki chili kroimy na mniejsze kawałki, imbir drobno siekamy.
  • 4. W woku podsmażamy pokrojone papryczki i kolby kukurydzy, imbir, pędy bambusa i kiełki fasoli. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy makaron i delikatnie mieszamy, doprawiamy czarnym pieprzem. Na koniec dodajemy usmażone krewetki wraz z cebulką i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kolendry oraz czarnym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Krewetki Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować