Pigwa z jeżyną pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jesienna kruszonka z pigwą mango i jeżynami. Mango dodałam bo miałam,możecie dodać na przykład jabłka. Najlepsza jeszcze ciepła.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mango

    4 pigwy, sok z cytryny

    3 łyżki cukru trzcinowego

    100 g jeżyn

    kruszonka:

    200 g mąki krupczatki

    80 g cukru trzcinowego

    1 łyżeczka pasty waniliowej

    130 g masła

    3 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Pigwa z jeżyną pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, pastę waniliową i zagniatam krótko palcami. Na końcu dodaję cukier i ściskam palcami w kruszonkę.

    Pigwę obieram, kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, cukier trzcinowy i przesmażam w garnku na wolnym ogniu aż zmięknie. Można dolać dwie łyżki wody na początku smażenia.

    Mango obieram i kroję w plastry. Do naczynia do zapiekania przekładam pigwę, mango, jeżyny. Na wierzchu wykładam kruszonkę. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie,zmniejszam na 200 i piekę około 30 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Jeżyny Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować