Pigwa do herbaty to najlepszy dodatek na chłodniejsze dni. Pyszny sok z pigwy jest doskonały do herbatki. Warto wiedzieć, że pigwa zawiera dużo witaminy C. Pigwa na zimę ma nawet więcej witamin niż cytryna. Ponadto pigwa do herbaty na zimę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zobaczcie sprawdzony przepis na pigwę.
4.05 (308 ocen)
Porady
Pigwa do herbaty w słoikach może być przyprawiona goździkami, imbiru korą cynamonu lub kardamonem. Takie przetwory jak pigwa do herbaty pomagają zwalczać jesienne przeziębienia i wzmacniają odporność.
Pigwa do herbaty nie musi być przygotowywana do słoików. Warto sięgać po przepis bez pasteryzacji. Przepis na pigwę do herbaty przewiduje owoce pigwy i cukier. Na początek należy owoce pigwy zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Następnie należy startą pigwę przełożyć do zamykanego pojemnika lub większej miski. Kolejnym krokiem, aby przygotować pigwę do herbaty na zimę jest zasypanie jej białym cukrem kryształem. Ważne, aby starte owoce zostały dokładnie pokryte cukrem. Pigwa do herbaty powinna być odstawiona do czasu, aż puści sok. Zajmie to około trzech dni. Następnie należy pigwę do herbaty przełożyć do słoiczków. Gdy pigwa jest w słoikach to warto przetrzymywać ją w lodówce. Pigwa do herbaty jest gotowa do podania. Pigwa na zimę może być także posłodzona miodem, ksylitolem lub cukrem brązowym. Warto też sięgać po korzenne przyprawy, które podkreślają smak kwaśnej pigwy.
Komentarze