Pigwa do herbaty

  • wyświetlono: 39410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Pigwa do herbaty to najlepszy dodatek na chłodniejsze dni. Pyszny sok z pigwy jest doskonały do herbatki. Warto wiedzieć, że pigwa zawiera dużo witaminy C. Pigwa na zimę ma nawet więcej witamin niż cytryna. Ponadto pigwa do herbaty na zimę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zobaczcie sprawdzony przepis na pigwę.

1dd

Składniki

Pigwa do herbaty - składniki:
1 kg pigwy po oczyszczeniu
1 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa do herbaty

  • 1. Pigwa do herbaty-przepis:
    Na początek pigwę należy umyć, pokroić na mniejsze części i usunąć pestki. Następnie owoce trzeba przełożyć do większego słoika i zasypać cukrem. Potem wszystko trzeba odstawić aż pigwa do herbaty puści sok. Po tym czasie pigwę wraz z sokiem trzeba przełożyć do garnka i gotować około 10 minut. Następnie pigwę należy przełożyć do umytych słoików i pasteryzować około 10 minut. Pigwa do herbaty w słoikach powinna być odwrócona do góry dnem, aby wieczka się zassały. Pigwa do herbaty na zimę jest gotowa.

Jak zrobić pigwę do herbaty?

Pigwa do herbaty nie musi być przygotowywana do słoików. Warto sięgać po przepis bez pasteryzacji. Przepis na pigwę do herbaty przewiduje owoce pigwy i cukier. Na początek należy owoce pigwy zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Następnie należy startą pigwę przełożyć do zamykanego pojemnika lub większej miski. Kolejnym krokiem, aby przygotować pigwę do herbaty na zimę jest zasypanie jej białym cukrem kryształem. Ważne, aby starte owoce zostały dokładnie pokryte cukrem. Pigwa do herbaty powinna być odstawiona do czasu, aż puści sok. Zajmie to około trzech dni. Następnie należy pigwę do herbaty przełożyć do słoiczków. Gdy pigwa jest w słoikach to warto przetrzymywać ją w lodówce. Pigwa do herbaty jest gotowa do podania. Pigwa na zimę może być także posłodzona miodem, ksylitolem lub cukrem brązowym. Warto też sięgać po korzenne przyprawy, które podkreślają smak kwaśnej pigwy.

Porady

Pigwa do herbaty w słoikach może być przyprawiona goździkami, imbiru korą cynamonu lub kardamonem. Takie przetwory jak pigwa do herbaty pomagają zwalczać jesienne przeziębienia i wzmacniają odporność.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapigwana zimępigwa do herbaty

Komentarze

Podobne przepisy

image-17xkcc5

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Pigwa w syropie

Pigwa w syropie jest doskonałym...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Beata12

Pigwa w syropie

Tak przygotowane owoce można wykorzystać...

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Dodane przez: bienpyt

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Idealny syrop do herbaty na chłodne...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Kasia_S

Pigwa w syropie

idealna do herbatki w chłodniejsze...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kiszona pigwa z kardamonem i goździkami

Pigwa jest niezwykle wartościowym...

Pigwa w syropie

Dodane przez: Gregorhspeed

Pigwa w syropie

Właściwości lecznicze owoców pigwy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE