Pigwa w syropie miodowo imbirowym

4.45 (179 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny syrop do herbaty na chłodne dni. Mnóstwo witaminy C i bezcenny miód.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg pigwy
    ½ kg cukru
    1 szklanka miodu gryczanego
    Sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka imbiru
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pigwa w syropie miodowo imbirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pigwę opłukać, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski, zasypać cukrem, odstawić na noc. Następnie przełożyć do garnka o podwójnym dnie, gotować na małym ogniu około 15 minut, dodać sok z cytryny, imbir, gotować około 5 minut. Do gorącego wywaru dodać płynny miód. Całość podgrzewać około 5 minut, nie gotować, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Porady

1. do przetworów można dodać oprócz soku z cytryny skórkę startą na tarce o małych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Pigwa Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować