REKLAMA

Pigwa w syropie

wyświetlono: 30420 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.

opublikowany: 18.10.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min

Składniki:

  • Pigwa w syropie

    SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 30 minut

    1 kg owoców pigwowca
    0,5 l wody
    0,5 kg cukru
    sok z jednej cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka goździków
    kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
    Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
    Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone(na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.
    Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
    Smacznego :)

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Porady

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie. Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści minut. Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku. Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Pigwa w syropie

idealna do herbatki w chłodniejsze dni

kategoria: Przetwory opublikowany: 21.11.2018 | wyświetlono: 925 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Pigwa w syropie

Właściwości lecznicze owoców pigwy. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Pektyny to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. W jelitach tworzy on rodzaj przyjaznej dla zdrowia galaretki, która wiąże i usuwa z organizmu wszelkie toksyny i metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Na szczególną uwagę zasługują również obecne w owocach pigwy polifenole. Są to związki, które charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, czyli zdolnością "wymiatania" wolnych rodników, często będących przyczyną nowotworów. Zawartość polifenoli w wybranych odmianach pigwy może być nawet o połowę wyższa niż w niektórych odmianach polskich jabłek (najwięcej koncentruje się ich w skórce, dlatego warto wykorzystywać w kuchni całe owoce). Przeciwutleniacze mają również działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co wpływa leczniczo na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. Inne ważne składniki to mikroelementy – owoc pigwy zawiera aż 17 związków tego typu, najważniejsze to: żelazo, potas, miedź. Niestety, owoce cydonii są ubogie w witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i karotenoidy. Jednak, dla odmiany są źródłem niemal wszystkich aminokwasów, ze szczególnym uwzględnieniem kwasu asparginowego, cysteiny, glicyny czy alaniny.

kategoria: Przetwory opublikowany: 06.11.2018 | wyświetlono: 787 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: bienpyt

Pigwa w syropie miodowo imbirowym

Idealny syrop do herbaty na chłodne dni. Mnóstwo witaminy C i bezcenny miód.

kategoria: Przetwory opublikowany: 29.09.2017 | wyświetlono: 7287 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE