Pigwa w syropie

  • wyświetlono: 16560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.

EsmeraldaZeSmakiem
  • 30min

Składniki

Pigwa w syropie




SKŁADNIKI: czas przygotowania ok.30 minut

1 kg owoców pigwowca
0,5 l wody
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pigwa w syropie

  • 1. WYKONANIE:

    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
    Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
    Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone(na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.
    Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
    Smacznego :)

Porady

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty.
Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.
Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie.
Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści minut.
Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku.
Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakiimbircynamonsyropherbataPrzetworypigwagoździkikompot
 

Komentarze

Podobne przepisy

Brzoskwinie w syropie

Dodane przez: joanna30

Brzoskwinie w syropie

O wiele zdrowsze i tańsze niż te...

Dynia w syropie

Dodane przez: diandra26

Dynia w syropie

Dynia w syropie jest równie smaczna...

Gruszki w syropie

Dodane przez: danusia19671

Gruszki w syropie

Bardzo smaczne gruszki w syropie....

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Dodane przez: suzana

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Wiśnie w syropie to doskonały pomysł...

Truskawki w syropie na zimę

Dodane przez: Kloruś

Truskawki w syropie na zimę

Truskawki w syropie doskonale sprawdzą...

brzoskwinie w syropie

Dodane przez: kucharkaedi

Brzoskwinie w syropie

Domowe brzoskwinie w syropie to...