Pierś z indyka pieczona w rękawie

3.63 (70 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pierś z indyka to niskokaloryczne, lekkie mięso. Aby nie stało się suche, warto dobrze je zamarynować i upiec w rękawie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pierś z indyka - u mnie 800g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 3 ząbki

    Marynata:
    Olej - 2 łyżki
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Sok z cytryny - 1 łyżka
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Sos sriracha - 1 łyżka (opcjonalnie, jeśli lubicie pikantne dania)
    Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
    Curry - 1/2 łyżeczki
    Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3.63 (70 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z indyka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z indyka pieczona w rękawie 1. Indyka nacieramy marynatą. Najlepiej, aby marynował się całą noc, ale jeśli nie macie takiej możliwości to wystarczą 3-4 godziny.

    Indyka wkładamy do rękawa wraz z marynatą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Rękaw nakłuwamy, aby nie pękł w trakcie pieczenia.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Wyciągamy, przecinamy rękaw (uwaga na gorącą parę). Dopiekamy jeszcze 10 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło.
  • Pierś z indyka pieczona w rękawie 2. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w rękawie jeszcze co najmniej 10 minut - dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Kroimy w plastry. Przed podaniem warto polać mięso sosem z rękawa.

    Podajemy z ryżem lub kaszą i warzywami.

Porady

Tak upieczony indyk jest świetny na zimno. Po pokrojeniu w cienkie plasterki sprawdzi się jako pyszna wędlina do chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować