Pieczona pierś z indyka (do kanapek)

  • wyświetlono: 11075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Domowa szynka drobiowa pachnie wspaniale, jest delikatna w smaku, chuda, prawie dietetyczna, idealna do kanapek i najważniejsze- nie zawiera konserwantów i sztucznych polepszaczy. Wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście godzin w najprostszej marynacie, następnie posmarować inną, również bardzo prostą marynatą, upiec i cieszyć się wspaniałym smakiem domowej wędliny. Spróbujcie

Armine Asatryan
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

– duży kawałek filetu z piersi indyka ( ja biorę 800g, do kilograma)
– 1 litr ciepłej wody
– 2 łyżki soli
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 4 goździki
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 10 ziarnek pieprzu czarnego
– 4 listki laurowe
Marynata do pieczenia
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona pierś z indyka (do kanapek)

  • 1. Rozpuścić sól i cukier w ciepłej wodzie, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, wymieszać dokładnie. Mięso włożyć do dużej, szczelnie zamykanej miski, zalać marynatą. Kiedy marynata całkowicie wystygnie, zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na minimum 6-7 godzin. Ja trzymam w marynacie przez całą noc. Następnie wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć. Przygotować kolejną marynatę. W miseczce połączyć czosnek przeciśnięty przez praskę, z olejem, sosem sojowym, miodem, musztardą i kurkumą i wszystko dokładnie wymieszać. Osuszone mięso posmarować marynatą z każdej strony ( zostawić 2 łyżki marynaty do kolejnego posmarowania mięsa przed końcem pieczenia). Mięso włożyć do dość wąskiej foremki, piekarnik nagrzać do 250 stopni. Piec przez 15 minut, następnie posmarować mięso resztą marynaty i piec przez kolejne 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić naszego indyka w piekarniku do momentu, aż całkowicie wystygnie. Przed krojeniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoszynkaindykpierśwędlina

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowana pierś z kurczaka na kanapki

Dodane przez: paulisia_elk

Faszerowana pierś z kurczaka na kanapki

Jedna z moich wędlinek na kanapki....

pieczeń

Dodane przez: Mała0801

Pieczeń rzymska z indyka

Przepyszna , zdrowa pieczeń w sam...

Wędlina

Dodane przez: MagdalenaS

Pierś z indyka z parowaru. Domowa wędlina

Zdrowa, soczysta i smaczna pierś...

image-0gu206n

Dodane przez: monika016

Pieczony filet z kurczaka na kanapki

Z mnóstwem przypraw, soczysta i...

rolada

Dodane przez: Mała0801

Rolada z indyka i kurczaka na kanapkę ;)

Uwielbiam swojskie wyroby , wędliny...

image-060oxij

Dodane przez: Alex M

Pieczony schab z dzika na kanapki

Kolejne danie z młodego dzika ;)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE