Pieczona pierś z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • około 1 kg mięsa z piersi indyka
    3-4 ząbki czosnku
    1 średniej wielkości cebula
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
    2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól )
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki.

    Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki.
    Sos teriyaki/sojowy wymieszać z przyprawami.

    Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, obłożyć cebulą i czosnkiem. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
  • 2. Zamarynowane mięso - każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze.
    Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut.
    Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie.
    Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie wystygnie. Będzie wówczas wilgotniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować