Bardzo fajne, tanie danie na każdą okazję. Doskonale smakują ugotowane jak również po ugotowaniu smażone na masełku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
FARSZ
1/2 kg ziemniaków ugotowany, przeciśniętych przez praskę
1/2 kg surowych ziemniaków starych jak na placki ziemniaczane
1 jajko
sól, pieprz
1 cebula pokrojona w kosteczkę
CIASTO ;
ok.1kg maki
1 jako
2 łyżki oleju
ciepła woda~tyle ile przyjmie Mąka ok 2 szkl
Pierożki z farszem z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotowane studzimy, dodajemy do nich surowe odcisnięte ziemniaki i powstałą mąkę ziemniaczaną, jajko, cebulę oraz przyprawy sól i pieprz.
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto pierogowe.
Wyłkujemy, wykrawamy, napełniamy farszem pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok 1 2 / 15 minut.
Pierożki polewamy słoninką lub boczkiem przesmażonym.
Komentarze