Polecam smaczne pierożki z farszem z wątróbki.
Dla smakoszy wątróbki to rarytas, ale nie tylko dla tych którzy lubią wątróbkę.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
mąki około 2 szkl, ok.
woda gorąca około 3/4 szkl,
masło 1 łyżeczka,
jajko 1 szt,
Farsz;
wątróbka drobiowa około 400 - 500 g,
cebula 1 duża,
jajka ugotowane na twardo 2,
sól i pieprz do smaku,
tatra bułka 2 płaskie łyżki,
olej do podsmażenia wątróbki,
Dodatkowo;
woda z dodatkiem soli do gotowania pierożków,
cebula 1 szt. do polania gotowych pierożków,
olej do smażenia,
Pierożki z farszem z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz;
Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać, a następnie osączyć na sitku.
Wątróbki oprószyć mąką a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę obrać i pokroić w większe kawałki.
Jajka ugotować na twardo obrać ze skorupek.
Wątróbkę razem z jajkami i cebulą zmielić doprawić do smaku pieprzem i solą , dodać bułkę tatrą i dokładnie wymieszać.
Ciasto;
Z mąki, masła, jajka oraz wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować. Wykroić krążki.
Na krążki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Ugotowane pierożki wyjąc na talerz łyżką cedzakową, a następnie polać podsmażoną cebulką.
Komentarze