SZPINAKOWE PIEROŻKI Z ORIENTALNYM FARSZEM

  • wyświetlono: 287 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs! To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 4 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

ZIELONE PIEROGI:

* mąka pszenna – ok. 450 g

* ciepła woda – 125 ml

* szpinak – 180 g

* świeża kolendra – 1 pęczek

* jajko – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

* grzybki mun- 2 szt

* zmielona wieprzowina – 150 g

* krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g

* dymka – 1 mały pęczek

* olej roślinny – 2 łyżki

* ocet ryżowy – 1 łyżeczka

* sos sojowy – 1 łyżka

* świeżo mielony pieprz – do smaku

* cebula – 1 szt

* czosnek -1 ząbek

SŁODKI SOS CHILI:

* papryczka chili – 1 szt

* woda – 500 ml

* czosnek – 3 ząbki

* cukier – 3-4 łyżki

* sól – 1 szczypta

* ocet ryżowy – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda

Sposób przygotowania przepisu:

SZPINAKOWE PIEROŻKI Z ORIENTALNYM FARSZEM

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

    Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.

    FARSZ:

    Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy.

    Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane krewetki, cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki – wszystko razem dokładnie wyrabiamy na zwarty farsz, doprawiamy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut.

    SŁODKI SOS CHILI:

    Papryczkę i czosnek drobno siekamy.

    Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, cukier, ocet i sól – gotujemy na wonym ogniu ok. 10 minut.

    Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w odrobinie wody, ciągle mieszając wlewamy do gotującego się sosu.

    Gotujemy do zgęstnienia.

    Ps. dla koloru możemy dodać jeszcze niewielką ilość słodkiej papryki.

    CAŁOŚĆ:

    Na blacie rozkładamy po 4 okręgi wycięte wcześniej z cieniutko rozwałkowanego ciasta ( mają zachodzić jeden na drugi ).

    Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”.

    Dobrze sklejamy brzegi!

    Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu.

    Podajemy na gorąco z sosem!

    Pycha!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopierogifarszkuchnia orientalnawieprzowinakrewetkipierożkiChinyazjatajlania
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pierogi to tradycyjne świąteczna...

Pielmieni.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej

Miałam robić tradycyjne pierożki,a...

Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

Dodane przez: czarrna

Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

Pierogi z zielonym wnętrzem

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi...

PIEROGI

Dodane przez: aniulek123

PIEROGI Z FARSZEM Z JAJEK

SMAŻONE PIEROGI Z FARSZEM JAJECZNYM.PYCHA:))

SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM

Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione...