SZPINAKOWE PIEROŻKI Z ORIENTALNYM FARSZEM

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10!

Niebo w gębie!

Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs!

To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ZIELONE PIEROGI:

    * mąka pszenna – ok. 450 g

    * ciepła woda – 125 ml

    * szpinak – 180 g

    * świeża kolendra – 1 pęczek

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 łyżeczka

    FARSZ:

    * grzybki mun- 2 szt

    * zmielona wieprzowina – 150 g

    * krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g

    * dymka – 1 mały pęczek

    * olej roślinny – 2 łyżki

    * ocet ryżowy – 1 łyżeczka

    * sos sojowy – 1 łyżka

    * świeżo mielony pieprz – do smaku

    * cebula – 1 szt

    * czosnek -1 ząbek

    SŁODKI SOS CHILI:

    * papryczka chili – 1 szt

    * woda – 500 ml

    * czosnek – 3 ząbki

    * cukier – 3-4 łyżki

    * sól – 1 szczypta

    * ocet ryżowy – 3 łyżki

    * mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Szpinakowe pierożki z orientalnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

    Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.

    FARSZ:

    Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy.

    Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane krewetki, cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki – wszystko razem dokładnie wyrabiamy na zwarty farsz, doprawiamy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut.

    SŁODKI SOS CHILI:

    Papryczkę i czosnek drobno siekamy.

    Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, cukier, ocet i sól – gotujemy na wonym ogniu ok. 10 minut.

    Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w odrobinie wody, ciągle mieszając wlewamy do gotującego się sosu.

    Gotujemy do zgęstnienia.

    Ps. dla koloru możemy dodać jeszcze niewielką ilość słodkiej papryki.

    CAŁOŚĆ:

    Na blacie rozkładamy po 4 okręgi wycięte wcześniej z cieniutko rozwałkowanego ciasta ( mają zachodzić jeden na drugi ).

    Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”.

    Dobrze sklejamy brzegi!

    Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu.

    Podajemy na gorąco z sosem!

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Krewetki Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować