Pierożki makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć.
- Zagnieść ciasto - najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać.
- Dodać śmietanę i zagnieść.
- Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
2.- Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki.
- Rozgrzać olej w metalowej misce i smazyć po kilka pierożków.
- Podczas smażenia pierożki otwierają się jak muszelki.
3.- Wykładać na ręczniki papierowe do osączenia z tłuszczu.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Pierożki można zamrażać, więc robimy je dużo wcześniej i rozmrażamy w dniu Wigilii.
Komentarze