Makówki, czyli słodkie bułeczki z makiem

  • wyświetlono: 363 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie, pachnące pomarańczami, puszyste bułeczki z makiem, chrupiącymi orzechami i cytrusowym lukrem to doskonały pomysł na szybki świąteczny deser.

Ewelina Marcin
  • 18 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Ciasto na bułeczki:
590g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
140g cukru
260ml mleka
130g masła
50g świeżych drożdży
1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

Nadzienie:
600g gotowej masy makowej
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g orzechów włoskich

Lukier:
3 łyżki mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
18 łyżek cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
skórka kandyzowana pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makówki, czyli słodkie bułeczki z makiem

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Orzechy włoski drobno posiekać, wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać do masy makowej, całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 70g równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1 łyżce maku i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki, posypać skórką pomarańczową i odstawić aby lukier stężał.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowemakWigiliamasa makowabułeczkiboże narodzenieciastkodrożdżowe z makiemmakówka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka miodowe z makiem

Dodane przez: Klaudia0318

Ciasteczka miodowe z makiem

Pyszne i bardzo łatwe ciasteczka...

Grzebyki

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzebyki drożdżowe z makiem

Grzebyki z makiem można polać...

Cynamonowe ciasteczka z makiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cynamonowe ciasteczka z makiem

Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące...

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Dodane przez: Kuchnia Marty

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Cytrynowe ciasteczka z makiem są...

Francuskie ciasteczka

Dodane przez: rzelkazag

Francuskie ciasteczka z makiem

Ostatnio bardzo polubiłam współpracę...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasteczka baletki z makiem

Ciasteczka baletki z makiem zwane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE