REKLAMA

Makówki, czyli słodkie bułeczki z makiem

wyświetlono: 470 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Mięciutkie, pachnące pomarańczami, puszyste bułeczki z makiem, chrupiącymi orzechami i cytrusowym lukrem to doskonały pomysł na szybki świąteczny deser.

opublikowany: 08.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na bułeczki:
    590g mąki pszennej
    2 jajka
    1 żółtko
    140g cukru
    260ml mleka
    130g masła
    50g świeżych drożdży
    1 jajko rozkłócone do posmarowania bułek

    Nadzienie:
    600g gotowej masy makowej
    50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50g orzechów włoskich

    Lukier:
    3 łyżki mleka
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    18 łyżek cukru pudru (jak będzie za rzadki dodać jeszcze cukier)
    skórka kandyzowana pomarańczowa
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtko, jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie:
    Orzechy włoski drobno posiekać, wymieszać ze skórką pomarańczową i dodać do masy makowej, całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 70g równych części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko spłaszczyć, włożyć po 1 łyżce maku i zlepić jak pieroga, a następnie uformować podłużną bułkę. Wszystkie bułki wyłożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na około 30 minut aby podrosły. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, następnie wystudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miseczki wlać mleko, aromat cytrynowy i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając aż do uzyskania konsystencji lukru.
  • 5. Gotowym lukrem posmarować bułeczki, posypać skórką pomarańczową i odstawić aby lukier stężał.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: celkapatelka celkapatelka

Bułki słodkie z makiem

Są najlepsze.Bardzo szybko znikają :)

kategoria: bułki bułki drożdżowe Ciasta Desery lukier opublikowany: 20.06.2014 | wyświetlono: 45538 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE