Pierogi z soczewicą i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pyszne pierogi, które zasmakują nie tylko weganom. Farsz to połączenie soczewicy, papryki i suszonych pomidorów. Pierogi można też odgrzewać, podsmażając je na rumiano na oleju.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki pszennej,
    • 2 łyżki oleju,
    • Około ¾-1 szklanki ciepłej wody,
    • Szczypta soli,
    • NADZIENIE:
    • 200g czerwonej soczewicy,
    • 1 duża cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 papryka,
    • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
    • 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Słodka i ostra papryka,
    • DODATKOWO:
    • 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
    • Natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy ją na sicie i zostawiamy do ostygnięcia.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i smażymy 3 minuty często mieszając. Następnie zawartość patelni podlewamy pół szklanki wody i dusimy paprykę około 10 minut tzn. do miękkości. Po tym czasie cała woda powinna wyparować. Paprykę z cebulą studzimy. Następnie łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, suszone pomidory i cebulę z papryką. Całość mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Farsz doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • 2. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
    Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.
    Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
    3 kawałki suszonych pomidorów miksujemy blenderem na puree.
    Pierogi podajemy z puree suszonych pomidorów, posypane natką z pietruszki.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować