Pierogi z soczewicą i papryką

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne pierogi, które zasmakują nie tylko weganom. Farsz to połączenie soczewicy, papryki i suszonych pomidorów. Pierogi można też odgrzewać, podsmażając je na rumiano na oleju.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

• CIASTO:
• 500g mąki pszennej,
• 2 łyżki oleju,
• Około ¾-1 szklanki ciepłej wody,
• Szczypta soli,
• NADZIENIE:
• 200g czerwonej soczewicy,
• 1 duża cebula,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 papryka,
• 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
• 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,
• Sól,
• Pieprz,
• Słodka i ostra papryka,
• DODATKOWO:
• 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
• Natka pietruszki,

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą i papryką

  • 1. NADZIENIE: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy ją na sicie i zostawiamy do ostygnięcia.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i smażymy 3 minuty często mieszając. Następnie zawartość patelni podlewamy pół szklanki wody i dusimy paprykę około 10 minut tzn. do miękkości. Po tym czasie cała woda powinna wyparować. Paprykę z cebulą studzimy. Następnie łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, suszone pomidory i cebulę z papryką. Całość mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Farsz doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • 2. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
    Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.
    Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
    3 kawałki suszonych pomidorów miksujemy blenderem na puree.
    Pierogi podajemy z puree suszonych pomidorów, posypane natką z pietruszki.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykasoczewicakolacjaobiadwegańskie.

Komentarze

Podobne przepisy

image-0hxsg3d

Dodane przez: trufelkowo

pierogi z soczewicą i tofu

Pyszne, zdrowe i wciągające pierogi...

pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Dodane przez: Entiendo

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

Nadzienie do tych pierogów idealnie...

image-29kilv3

Dodane przez: Mariola123

PIECZONE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Dzisiaj przepis na pierogi pieczone...

Pierogi z soczewicą czerwoną

Dodane przez: danusia19671

Pierogi z soczewicą czerwoną

Pierogi z tego przepisu są pyszne...

Pierogi z soczewicą warzywami i dymką

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z soczewicą, warzywami i dymką

Mam wrażenie, że soczewica nadal...

pierogi z soczewicą

Dodane przez: PolskaGotuje

Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Chrupiące pierogi z aromatycznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.