Pyszne pierogi, które zasmakują nie tylko weganom. Farsz to połączenie soczewicy, papryki i suszonych pomidorów. Pierogi można też odgrzewać, podsmażając je na rumiano na oleju.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
• CIASTO:
• 500g mąki pszennej,
• 2 łyżki oleju,
• Około ¾-1 szklanki ciepłej wody,
• Szczypta soli,
• NADZIENIE:
• 200g czerwonej soczewicy,
• 1 duża cebula,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 papryka,
• 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
• 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów,
• Sól,
• Pieprz,
• Słodka i ostra papryka,
• DODATKOWO:
• 3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy,
• Natka pietruszki,
Pierogi z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy ją na sicie i zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Dodajemy paprykę i smażymy 3 minuty często mieszając. Następnie zawartość patelni podlewamy pół szklanki wody i dusimy paprykę około 10 minut tzn. do miękkości. Po tym czasie cała woda powinna wyparować. Paprykę z cebulą studzimy. Następnie łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, suszone pomidory i cebulę z papryką. Całość mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Farsz doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
2.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
3 kawałki suszonych pomidorów miksujemy blenderem na puree.
Pierogi podajemy z puree suszonych pomidorów, posypane natką z pietruszki.
Życzę smacznego
Komentarze