Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami

  • wyświetlono: 3019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie ma nic bardziej polskiego niż pierogi. Uwielbiam każde, ale ostatnio moje serce podbiła wegańska wersja z zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami i podsmażoną cebulką.

22007438_150804212184412_4780311944644351206_n
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
300 gramów mąki pszennej
1 szklanka letniej wody
Szczypta soli


Farsz:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kilka suszonych pomidorków
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami

  • 1. Farsz:
    Soczewicę moczymy przez przynajmniej 30 minut, później dokładnie płuczemy i gotujemy (też około 30 minut). Kiedy będzie już miękka, przekładamy ją na sitko i wyciskamy z niej nadmiar wody, a następnie blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Zeszkloną cebulkę, czosnek i posiekane suszone pomidory dodajemy do soczewicowej masy. Całość przyprawiamy wedle uznania i mieszamy.

    Ciasto:
    Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski i stopniowo dolewamy ciepłej wody aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ręką aż do uzyskania sprężystej, nie klejącej się kulki (w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za gęste lub za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki lub wody).
    Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i zabieramy się za staranne rozwałkowywanie (im cieńsze ciasto, tym bardziej miękkie pierogi). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka przy pomocy dużej szklanki, a następnie na każde z nich nakładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie sklejamy, tak, żeby nie rozleciały się podczas gotowania.
    Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 5 minut.

    Smakują wyśmienicie od razu po wyjęciu wody, z odrobiną oliwy, ale najlepsze są, kiedy po wystygnięciu podsmażymy je z cebulką na patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogisoczewicasuszone pomidoryobiadwegańskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z soczewicą i oscypkiem

Polecam wszystkim gorąco taką zdrową...

image-1v47e3h

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy...

Pierogi z soczewicą warzywami i dymką

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z soczewicą, warzywami i dymką

Mam wrażenie, że soczewica nadal...

Pierogi z soczewicą i chili

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierogi z soczewicą i chili

Przepis na ciasto (bardzo miękkie...

Pierogi z soczewicą i cebulką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pierogi z soczewicą i cebulką

Prosty sposób na pyszne pierożki...

image-0n0lk77

Dodane przez: sylwin03

Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym

pyszna pikantne pierogi w inny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE