Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami

4.49 (148 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Nie ma nic bardziej polskiego niż pierogi. Uwielbiam każde, ale ostatnio moje serce podbiła wegańska wersja z zieloną soczewicą, suszonymi pomidorami i podsmażoną cebulką.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    300 gramów mąki pszennej
    1 szklanka letniej wody
    Szczypta soli


    Farsz:
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Kilka suszonych pomidorków
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Soczewicę moczymy przez przynajmniej 30 minut, później dokładnie płuczemy i gotujemy (też około 30 minut). Kiedy będzie już miękka, przekładamy ją na sitko i wyciskamy z niej nadmiar wody, a następnie blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem. Zeszkloną cebulkę, czosnek i posiekane suszone pomidory dodajemy do soczewicowej masy. Całość przyprawiamy wedle uznania i mieszamy.

    Ciasto:
    Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski i stopniowo dolewamy ciepłej wody aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ręką aż do uzyskania sprężystej, nie klejącej się kulki (w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie za gęste lub za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki lub wody).
    Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i zabieramy się za staranne rozwałkowywanie (im cieńsze ciasto, tym bardziej miękkie pierogi). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka przy pomocy dużej szklanki, a następnie na każde z nich nakładamy około łyżeczki farszu i bardzo dokładnie sklejamy, tak, żeby nie rozleciały się podczas gotowania.
    Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 5 minut.

    Smakują wyśmienicie od razu po wyjęciu wody, z odrobiną oliwy, ale najlepsze są, kiedy po wystygnięciu podsmażymy je z cebulką na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować