Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszne danie nie tylko dla wegetarian

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 1/2 szkl soczewicy zielonej
    2 szkl wody
    1 cebula zrumieniona
    2 średnie ziemniaki
    sól, pieprz do smaku
    Ciasto
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka masła
    1/2 szkl gorącej wody
    1/2 szkl zimnej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę umyć zalać wodą dodać obrane, przekrojone na ćwiartki ziemniaki i ugotować na malutkim ogniu do odparowania wody. Po przestygnięciu dodać cebulę i przekręcić przez maszynkę.Doprawić i uformować kulki.(będzie ok 50)
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę.Zrobić dołek i dodać masło i gorącą wodę,Mieszać widelcem
  • 3. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto.Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki
  • 4. Cienko rozwałkować wycinać szklanką kółka, rozłożyć kulki i zlepić pierogi. Ugotować i podawać polane zrumienioną cebulką z czerwonym barszczykiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować