Pierogi z soczewicą czerwoną

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pierogi z tego przepisu są pyszne i bardzo delikatne.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    mąka - 80 g
    gotowana woda - 65 ml
    sól- szczypta
    Farsz :
    75 g czerwonej soczewicy
    cebula - 1 szt
    masło - 2 łyżki
    bułka tarta - 2 łyżeczki
    białko jajka - 1 szt
    majeranek - 1 łyżeczka
    sól i pieprz
    Okrasa :
    tłuszcz
    cebula - 1 szt
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża.
    Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
  • 2. Farsz:
    Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie, przez 25 minut, na wolnym ogniu.
    Po tym czasie odcedź na sicie.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.
    Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.
  • 3. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.
    Podawać polane tłuszczem z cebulką.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować