PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto Maczek w waflachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/25/ciasto-maczek-w-waflu_1.jpeg38882592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-maczek-w-waflach
Masa do wafli:
4 łyżki ciemnego kakao
8 łyżek śmietany
8 łyżek cukru
Krem:
460 g masy krówkowej czekoladowej
300 g masła
Poncz:
3/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
25 ml amaretto ( nie koniecznie)
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Maczek w waflach
1.
Białka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i na koniec śmietanę.
2.
Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać do formy z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.
Masa do wafli:
Składniki wymieszać i zagotować. Wystudzić i wyłożyć na dwa wafle. Rozsmarować i przykryć pozostałymi dwoma waflami. Lekko obciążyć i zostawić do zastygnięcia.
4.
Krem:
Miękkie masło utrzeć dodając po łyżce masę krówkową. dla zaostrzenia smaku można dodać trochę amaretto.
5.
Połowę kremu wyłożyć na wafel, następnie nasączone ciasto z makiem, reszta masy i na wierzch wafel. Lekko obciążyć i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze