Ciasto maczek w waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą, stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i na koniec śmietanę.
2.Pozostałe składniki wymieszać razem i dodać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać do formy z papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Masa do wafli:
Składniki wymieszać i zagotować. Wystudzić i wyłożyć na dwa wafle. Rozsmarować i przykryć pozostałymi dwoma waflami. Lekko obciążyć i zostawić do zastygnięcia.
4.Krem:
Miękkie masło utrzeć dodając po łyżce masę krówkową. dla zaostrzenia smaku można dodać trochę amaretto.
5.Połowę kremu wyłożyć na wafel, następnie nasączone ciasto z makiem, reszta masy i na wierzch wafel. Lekko obciążyć i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Komentarze