Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ok. 20 minut). Odlewamy. Jeszcze gorącą ugniatamy widelcem.
Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na maśle. Na koniec dodajemy pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Soczewicę mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Do mąki dodajemy jajko, olej i trochę wody. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka szklanką i robimy pierogi (ja zrobiłam małe z maszynki do pierogów).
Gotujemy je w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy, polewamy masłem.
Komentarze