Pierogi z soczewicą

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

Pyszne wegetariańskie pierogi. Doskonałe jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2 szklanki mąki pszennej
    -jajko
    -2 łyżki oleju
    -woda
    -szczypta soli

    Farsz:
    -torebka zielonej soczewicy (100g)
    -10 pieczarek
    -pół dużej cebuli
    -marchewka
    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -sól i pieprz, trochę masła do smażenia

    Dodatkowo:
    -sól do gotowania
    -masło do polania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ok. 20 minut). Odlewamy. Jeszcze gorącą ugniatamy widelcem.
    Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na maśle. Na koniec dodajemy pietruszkę i jeszcze chwilę dusimy. Soczewicę mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Do mąki dodajemy jajko, olej i trochę wody. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka szklanką i robimy pierogi (ja zrobiłam małe z maszynki do pierogów).
    Gotujemy je w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy, polewamy masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować