Pierogi z grzybami leśnymi, zieloną soczewicą i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne pierogi z mieszanką grzybów leśnych, wędzonką, soczewicą oraz kaszą gryczaną. Według mnie najlepiej smakują odsmażone i skropione sosem sojowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • farsz:
    1,5 kg mieszanych grzybów leśnych, można użyć mrożonych
    2 duże cebule
    500 g surowego wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku
    3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
    szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    chili w płatkach
    gałka muszkatołowa
    gałązka rozmarynu
    tymianek najlepiej świeży

    ciasto:
    kg mąki u mnie typ 500
    kostka masła ok. 20 dag
    ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
    opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
    pół łyżeczki kurkumy dla ładnego koloru
    opcjonalnie sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami leśnymi, zieloną soczewicą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Wędzonkę kroimy w kostkę. Smażymy, aż powstaną rumiane skwarki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Jak cebula będzie prawie miękka dodajemy czosnek i jeszcze chwilę dusimy.

    Skwarki i cebulę przekładamy do ugotowanej soczewicy i kaszy gryczanej.

    Na patelni na której smażyliśmy skwarki dusimy grzyby z dodatkiem soli i rozmarynu. Uduszone grzyby mielimy na grubym oczku.

    Grzyby łączymy z soczewicą, kaszą i skwarkami doprawiamy do smaku przyprawami. Farsz najlepiej odstawić na noc do lodówki, wtedy łatwiej będzie nam zawijać go w ciasto.

    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól, kurkumę i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

    Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody albo odsmażane z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować