Tradycyjne pierogi z grzybami urozmaiciłam dodając do farszu ugotowanej zielonej soczewicy, smażonego boczku z cebulą i aromatycznych przypraw.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Farsz:
500 g zielonej soczewicy
1 kg odparowanych z wody mieszanych grzybów leśnych
6 małych cebul
250-300 g surowego boczku
sól morska
Sos Worcester- kilka kropli
Pieprz ziołowy
Pieprz czarny zmielony
papryka słodka w proszku
Ciasto:
1 kg mąki krupczatki
4 łyżki skrobi kukurydzianej
300 ml kefiru naturalnego
200 g masła
około1 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
Pierogi z leśnymi grzybami, smażonym boczkiem i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał.
Zieloną soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączam na sicie.
2.Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.
3.Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony w duże plastry, dodaję połówki cebuli i smażę do miękkości cebuli.
4.Grzyby, boczek z cebulą i soczewicę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
5.Ciasto:
Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
6.Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
7.Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Porady
Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką na boczku.
Komentarze