REKLAMA

Pierogi z leśnymi grzybami, smażonym boczkiem i zieloną soczewicą

wyświetlono: 1750 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tradycyjne pierogi z grzybami urozmaiciłam dodając do farszu ugotowanej zielonej soczewicy, smażonego boczku z cebulą i aromatycznych przypraw.

opublikowany: 18.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    500 g zielonej soczewicy
    1 kg odparowanych z wody mieszanych grzybów leśnych
    6 małych cebul
    250-300 g surowego boczku
    sól morska
    Sos Worcester- kilka kropli
    Pieprz ziołowy
    Pieprz czarny zmielony
    papryka słodka w proszku

    Ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    300 ml kefiru naturalnego
    200 g masła
    około1 szklanki gorącej wody
    1 łyżeczka soli
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał.

    Zieloną soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączam na sicie.
  • pierogi 2. Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody.
  • pierogi 3. Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony w duże plastry, dodaję połówki cebuli i smażę do miękkości cebuli.
  • pierogi 4. Grzyby, boczek z cebulą i soczewicę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
  • pierogi 5. Ciasto:
    Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto.
  • pierogi 6. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut.
  • pierogi 7. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi.
    Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Notka redakcyjna

Porady

Gorące pierogi podaję z usmażoną cebulką na boczku.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ika 1961

Pierogi z leśnymi grzybami i zieloną soczewicą

Pierogi ze świeżych leśnych grzybów.

kategoria: Pierogi Dania główne opublikowany: 05.09.2020 | wyświetlono: 135 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pierogi z grzybami leśnymi

Pierwsze zebrane w tym roku grzyby wylądowały w pierogach :)

kategoria: Pierogi kapusta kiszona opublikowany: 14.09.2013 | wyświetlono: 22127 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE