Pierogi z leśnymi grzybami i zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi ze świeżych leśnych grzybów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    durszlak ugotowanych różnych leśnych grzybów - około 1 kg
    1 szklanka zielonej soczewicy
    2 cebule
    200 g masła
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    pół łyżeczki soli
    gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z leśnymi grzybami i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy 30 minut w wodzie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy z nadmiaru wody. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na maśle. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z soczewicą i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 10 minut.

Porady

Takie pierogi można podać z czystym czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z grzybami leśnymi

To może cię zainteresować