Farsz:
durszlak ugotowanych różnych leśnych grzybów - około 1 kg
1 szklanka zielonej soczewicy
2 cebule
200 g masła
sól i pieprz do smaku
Ciasto na pierogi:
1 kg mąki krupczatki
200 g masła
pół łyżeczki soli
gorąca woda około 3 szklanki (ile zabierze mąka)
Pierogi z leśnymi grzybami i zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę moczymy 30 minut w wodzie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy z nadmiaru wody. Cebulę pokrojoną w ósemki dusimy na maśle. Zimne, ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mielenia razem z soczewicą i cebulą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki, wtedy farsz jest sztywny. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną kulę ciasta. Ciasto odkładamy na pół godziny do miski, szczelnie przykrywamy. Odrywamy kawałki ciasta, wałkujemy placuszki, kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, po 10 sztuk, przez około 10 minut.
Porady
Takie pierogi można podać z czystym czerwonym barszczykiem.
Komentarze