CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

  • wyświetlono: 664 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto z dwoma różnymi biszkoptami budyniowymi. Biszkopty przełożone kremem serowo-jagodowym. Ciasto z polewą czekoladową z frużeliną jagodową. Ciasto bardzo delikatne o jagodowym smaku, bardzo winne i pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

biszkopt jasny:
-5 jajek
-1/2 szklanki cukru
-3 budynie waniliowe
-1 łyżka mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt ciemny:
-5 jajka
-1/2 szklanki cukru
-3 budynie czekoladowe
-1 łyżka mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

owoce:
-1 słoiczek powideł śliwkowych-280 g.
-1 puszka gruszek-820 g.

krem serowo-jagodowy:
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 szklanka cukru pudru
-1 śnieżka
-1 kg. sera z wiaderka
-250 ml. frużeliny z czarnych jagód
-40 g. żelatyny
-1/2 - 3/4 szklanki wody

polewa czekoladowa:
-125 ml. frużeliny z czarnych jagód
-200 g. gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
-ok.5 łyżek mleka
-1 łyżeczka żelatyny
-1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30 min. w 175*.
    Drugi ciemny upiec tak samo i w takiej samej blaszce.
  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE2. Do blaszki,na spód ułożyć biszkopt.Zabezpieczyć wyżej boki.Posmarować połową powideł.
  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE3. Gruszki odsączyć i pokroić w cząstki. Ułożyć na powidłach.
  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE4. krem serowo-jagodowy- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Wyłożyć na biszkopt.
  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE5. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
  • TORTOWE SEROWO-JAGODOWE6. polewa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Nad parą rozpuścić czekolady z frużeliną, dodać puder i mleko. Wymieszać, zdjąć z pary. Dodać żelatynę,wymieszać trochę ostudzić i płynną posmarować górę placka. Można zrobić jakiś wzorek i dalej ciasto schłodzić. Kroić na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopolewa czekoladowakrem serowykrem jagodowytortowe serowo-jagodowebiszkopty bydyniowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto tortowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne...

Ciasto tortowe z Michałkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto tortowe z Michałkami

Puszyste biszkopty, masa na bazie...

Ciasto tortowe z serem

Dodane przez: Goszka

Ciasto tortowe z serem

Ciasto wychodzi dość wysokie, może...

Czekoladowe ciasto tortowe.

Dodane przez: Anna C

Czekoladowe ciasto tortowe

Mocno czekoladowe, wilgotne bez...

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe potrójnie truskawkowe

Ciasto z dwoma biszkoptami, bardzo...

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE