Pierogi ruskie " Słoneczka " ze skwarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam wszystkich serdecznie i gorąco podam wam dziś przepis na ciasto pierogowe z masłem, są miękkie i delikatne. Myślę że spodoba wam się przepis tym bardziej że święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, zostało zaledwie miesiąc. Pewnie nie będą tak piękne święta w tym roku przez pandemię bo nie będzie można odwiedzać rodzin, ale w gronie rodzinnym w domu też można święta spędzić w szczęściu i miłości. Nazwa pierogów została wymyślona prze ze mnie ze względu na dodanie masła do ciasta.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    4 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    1 łyżeczka soli,

    1,5 szklanki wody mocno ciepłej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 czubate łyżki masła prawdziwego.



    farsz do pierogów ruskich ( według mnie ) :

    600 g ziemniaków z dnia poprzedniego,

    300 g cebuli,

    500 g twarogu półtłustego,

    5 łyżek oleju do cebuli,

    1 łyżeczka pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie " słoneczka " ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać mocno ciepłą wodę i szybko wymieszać łyżką aby mąka się nie sparzyła. Jak już mamy wymieszane ciasto wtedy wyrobić je za pomocą ręki lub robota kuchennego na jednolite ciasto.
  • pierogi 2. Gdy już ciasto jest wyrobione dodać ostudzone roztopione masło i wyrabiać ciasto tak długo aż wchłonie całe dodane masło. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło. Jak już ciasto odpoczęło przekroić go na dwie części. Ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne.
  • pierogi 3. Na stolnicę posypać niewielką ilość mąki położyć jeden kawałek ciasta na pierogi również je posypać mąką. Przygotowane i obsypane ciasto rozwałkować nie za cienko, tak postąpić z dwoma kawałkami ciasta na pierogi. Jak już mamy rozwałkowane ciasto wtedy wycinać dowolne kształty ( u mnie była foremka kwiatek ).
  • pierogi 4. Do ręki brać wycięty kwiatek lub kółko za pomocą rąk rozpłaszczyć go aby był cieńszy, nakładać solidną łyżkę farszu dowolnego, nakryć drugim rozpłaszczonym kwiatkiem lub kółkiem i sklejać po całości tak postępować z każdym wyciętym kółkiem lub kwiatkiem. Czym więcej farszu tym pierogi ładniej wyglądają bo są po prostu pełniejsze.
  • pierogi 5. Do garnka wlać wody posolić ją i doprowadzić do zagotowania się jej. W czasie gdy woda się zagotowała i mamy zrobionych część pierogów, wtedy wkładać po kilka sztuk na wodę ( ciasto jest tak delikatne że nawet nie spada na dno garnka ). Gdy woda z pierogami się zagotuje i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu pogotować pięć minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • pierogi 6. Ugotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Pierogi wyszły tak smaczne że rozpływały się w ustach. Jeśli ktoś nie lubi pierogów ruskich może dodać swój ulubiony farsz. Bo przecież tu bardziej chodzi o ciasto pierogowe. My uwielbiamy pierogi każdego rodzaju a mianowicie z każdym farszem . Bo powiem szczerze swojskie najlepsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować