polecam pierogi z farszem miesnym z dodatkiem oliwek -smaczne sycące :) delikatne mięso przełamane nieco gorzkimi oliwkami:)okraszone zeszklonymi oliwkami i czerwona cebula posmakuja kazdemu!
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Ciasto na pierogi :
1 jajko
3 szklanki mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
3\4 szklanki gorącej wody
Farsz mięsno -oliwkowy:
około 1 kg ugotowanego miesa drobiowego - u mnie udka pozostałe z rosołu
1 marchew ugotowana
1 pietruszka ugotowana
około 100 g zielonych oliwek
1 łyzeczka suszonej natki
do okraszenia
kilka sztuk oliwek
czerwona cebula
oliwa z oliwek
pieprz
Pierogi mięsne z zielonymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.
Ugotowane ostudzone mięso obieramy z kosci, marchew i pietruszke siekamy i wszystko przepuszczamy przez maszynke..
Oliwki drobno siekamy , mieszamy z mięsnym . Mozemy tez przepuscic przez maszynke ale ja wole zeby były posiekawe tym samym sa bardziej wyczuwalne.farszem.Przyprawiamy do smaku . Ciasto rozwałowujemy , wykrawamy koła i na kazdy pierozek nakłądamy farsz, Zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty.
Okraszamy czerwona posiekana cebula i oliwkami pokrojonymi w ósemki zeszklona na oliwie z oliwek, smacznego.
Komentarze