FUGASSE Z ZIELONYMI OLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek fugasse:


    35 dag mąki pszennej
    3,5 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    200 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3/4 szklanki zielonych oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Fugasse z zielonymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut.

    2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.

    3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka. Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć z pokrojonymi w plastry oliwkami i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm.

    4. Rozwałkowane ciasto rozcinamy 4-5 razy wewnątrz i delikatnie rozciągamy, alby ciasto podczas wyrastania się nie zrosło. Gotowy chlebek przekładamy na formę do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

    5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, wierzch fugasse przez włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą. Czas pieczenia ok. 25 minut. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować