Meteory - pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami

4.49 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś chce powspominać greckie wakacje, poczuć greckie smaki w polskim wydaniu, to zapraszam na takie oto pierogi. Pycha.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
    500 g sera feta
    1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
    1/2 szklanki czarnych oliwek
    3 łyżki pokrojonego drobno koperku
    pieprz czarny świeżo mielony
    2 szczypty chili
    łyżka słodkiej czerwonej papryki
    sól do smaku

    500 g mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    oliwa z ziołami spod pomidorów do polania

    2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi / sól
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Meteory - pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, przestudzone ziemniaki i ser feta przecisnąć przez praskę. Pomieszać. Dodać pokrojone w małe kawałki pomidory i oliwki. Dodać koperek, paprykę, pieprz świeżo mielony ( ok 1/3 łyżeczki ), chili i sól do smaku. Pomieszać na jednolitą masę.
    Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka i wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek. Z placka wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz i zalepiać.
    Wkładać partiami do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyjmować pierogi na płaski półmisek.
    Podawać ciepłe, polane oliwą z ziołami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor Sery Suszone pomidory Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować