Jeśli ktoś chce powspominać greckie wakacje, poczuć greckie smaki w polskim wydaniu, to zapraszam na takie oto pierogi. Pycha.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
500 g sera feta
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
1/2 szklanki czarnych oliwek
3 łyżki pokrojonego drobno koperku
pieprz czarny świeżo mielony
2 szczypty chili
łyżka słodkiej czerwonej papryki
sól do smaku
500 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
oliwa z ziołami spod pomidorów do polania
2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi / sól
Meteory - pierogi z fetą, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane, przestudzone ziemniaki i ser feta przecisnąć przez praskę. Pomieszać. Dodać pokrojone w małe kawałki pomidory i oliwki. Dodać koperek, paprykę, pieprz świeżo mielony ( ok 1/3 łyżeczki ), chili i sól do smaku. Pomieszać na jednolitą masę.
Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju, mleka i wody zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na cztery części. Każdą część wałkować na placek. Z placka wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz i zalepiać.
Wkładać partiami do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju rzepakowego. Gotować do wypłynięcia pierogów. Wyjmować pierogi na płaski półmisek.
Podawać ciepłe, polane oliwą z ziołami.
Smacznego.
Komentarze