Śledzie w pomidorach z oliwkami zielonymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste i nadają się na każdą okazję, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże filety śledziowe a'la matias
    2 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    2 łyżki wody
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    2 łyżki oleju
    2 łyżki octu
    3 łyżki zielonych oliwek
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w pomidorach z oliwkami zielonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na 12 godzin. Następnie dokładnie osuszyć i pokroić ukośnie na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
    Cebulę obrać i pokroić w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia. Doprawić sola i pieprzem.
  • 2. W miseczce wymieszać koncentrat,wodę, ketchup i sos chili. Dodać do cebuli i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać ocet i ostudzić.
    Oliwki pokroić w plasterki. W dużym słoiku układać na przemian śledzie i cebulę z oliwkami. Odłożyć do lodówki na 2 dni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Zielone oliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować