Piernikowe ciastka z czekoladą i cytryną

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka a la pierniki idealne do zrobienia na ostatnią chwilę przed Świętami Bożego Narodzenia. Nie wymagają leżakowania i można od razu łasuchować przy uroczyście zastawionym stole.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki miodu
    1 szklanka cukru białego
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    2 jajka
    4 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1/3 szklanki mleka
    100 g czekolady deserowej
    ¼ szklanki soku z cytryny
    1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Bezy Herbaty Sok

Piernikowe ciastka z czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe ciastka z czekoladą i cytryną 1. Do rondla wlać mleko, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić, po czym lekko wystudzić.
    Jajka utrzeć z miodem, cukrem białym i waniliowym. Nadal ucierając, dodać kolejno – oliwę/olej, rozpuszczoną czekoladę, sok z cytryny, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Na końcu wsypać mąkę pszenną i zagnieść na jednolitą masę.
    Podsypując mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciastka.
    Piec w formie wyścielonej papierem do pieczenia ok. 20 min w temp. 180°C.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 198 ciastek w formie gwiazdy o średnicy 5,5 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować