Piernikowe babeczki z czekoladą i kokosem

5 (1 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Babeczki o korzennym, piernikowym smaku z dodatkiem czekolady deserowej i prażonych wiórków kokosowych. Pyszne słodkości od święta, do popołudniowej kawy lub po prostu jako małe co nieco do połasuchowania.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklani mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
    ¾ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    2 jajka
    ½ szklanki mleka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g czekolady deserowej 50% kakao
    5 łyżek wiórków kokosowych
    1 - 2 łyżki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Piernikowe babeczki z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe babeczki z czekoladą i kokosem 1. Wiórki kokosa uprażyć na suchej patelni i odłożyć do wystudzenia.
    Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do wystudzonej czekolady wbić jajka, dodać śmietanę, wlać olej i wsypać cukier – utrzeć. Następnie dodać wiórki kokosowe i przyprawę do piernika – wymieszać. Wsypać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu dołożyć mąkę i całość jeszcze raz wymieszać.
  • Piernikowe babeczki z czekoladą i kokosem 2. Masą napełnić 25 foremek do babeczek (średnica 5,5 cm), które ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 25 min w temp. 180⁰C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernikowe muffinki

To może cię zainteresować