Babeczki o korzennym, piernikowym smaku z dodatkiem czekolady deserowej i prażonych wiórków kokosowych. Pyszne słodkości od święta, do popołudniowej kawy lub po prostu jako małe co nieco do połasuchowania.
55 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklani mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
¾ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
2 jajka
½ szklanki mleka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady deserowej 50% kakao
5 łyżek wiórków kokosowych
1 - 2 łyżki przyprawy do piernika
Piernikowe babeczki z czekoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosa uprażyć na suchej patelni i odłożyć do wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do wystudzonej czekolady wbić jajka, dodać śmietanę, wlać olej i wsypać cukier – utrzeć. Następnie dodać wiórki kokosowe i przyprawę do piernika – wymieszać. Wsypać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia – wymieszać. Na końcu dołożyć mąkę i całość jeszcze raz wymieszać.
2.Masą napełnić 25 foremek do babeczek (średnica 5,5 cm), które ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 25 min w temp. 180⁰C.
Komentarze