Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami to słodkości dla moich domowników i gości.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
    •130 g masła
    •szklanka cukru
    •jajko
    •500 g mąki pszennej
    •łyżeczka proszku do pieczenia
    •łyżeczka sody
    •3 łyżki przyprawy korzennej
    •szczypta soli
    •szczypta czarnego mielonego pieprzu


    •100 g mielonych migdałów
    •100 g płatków migdałowych
    •2 żółtka
    •2 łyżki mąki pszennej
    •1/4 szklanki cukru
    •3 łyżki mleka
    •1/3 łyżeczki olejku migdałowego


    •200 g powideł ( moje własnej roboty )
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Powidła

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, masła, cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Przestudzić. Mąkę pszenna wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną, pieprzem i solą. Wsypywać stopniowo mąkę do garnka i mieszać. Dodać jeszcze jajko i mieszać. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić podsypując mąką. Rozwałkować na dwa prostokątne placki wielkości blaszki. Jeden placek ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia.

    Mielone migdały, płatki migdałowe, żółtko, mąkę, mleko, cukier, olejek dokładnie wymieszać. Rozsmarować na placku ułożonym na blaszce. Na masie migdałowej rozsmarować powidła. Wszystko przykryć drugim plackiem i docisnąć boki.

    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Wyjąć ciasto i ciepłe pokroić na małe kwadraty ok 4x4 cm. Można polukrować, ale nie koniecznie.

    Takie ciastka można ułożyć w ładnym pudełku i przetrzymać do świąt, pod warunkiem, że wcześniej nie znikną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Krab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik staropolski

To może cię zainteresować