Piernik z Bazylei - krajanka piernikowa ze skórką pomarańczową

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Własnoręcznie zrobione ciasta, pierniki to doskonałe prezenty. Taka krajana zapakowana w piękne pudełko na pewno ucieszy obdarowanego.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki miodu prawdziwego wielokwiatowego
250 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g orzechów laskowych drobno posiekanych
150 g płatków migdałowych
łyżka miękkiego masła
łyżka rumu

150 g cukru pudru
sok z cytryny
łyżka rumu
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z Bazylei - krajanka piernikowa ze skórką pomarańczową

  • 1. Jajka mocno utrzeć z cukrem. Do jajek dodać miód i ucierać. Dodać posiekane orzechy laskowe, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową kandyzowaną i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika oraz łyżkę miękkiego masła i łyżkę rumu.
    Wyrobioną masę przełożyć do formy ( 30x 30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min. Wystudzić w foremce.
    Zrobić lukier - wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i rumem.
    Jeszcze ciepły piernik polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, rumu. Posypać obficie skórką pomarańczową kandyzowaną.
    Już wystudzony piernik pokroić na małe porcje, kwadraty o boku ok. 4 cm., albo romby.
    Jeśli to będzie prezent, to zapakować do pięknego pudełka.
    Smacznego.

Porady

Można dodać tylko mąkę pszenną - 300 g.
Wersja dla dzieci bez alkoholu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rumCiastopiernikorzechy laskoweDesermiódświętapłatki migdałowelukierpiernikiPierniczkiboże narodzeniedo kawyskórka pomarańczowado herbatySKÓRKA KANDYZOWANArodzinne spotkaniekrajanka piernikowapiernik z Bazylei

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

Dodane przez: aniak4

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem...

Mięciutki piernik herbaciany, zwany...

Babka z makiem i skórką pomaranczową

Dodane przez: Magster

BABKA Z MAKIEM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Prosta w wykonaniu i pachnąca pomarańczą...

Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto z budyniem z czekoladą i skórką pomarańczową

Proste w przygotowaniu, za to efektowne...

szarlotka

Dodane przez: izaa_a

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami...

szarlotka pachnąca pomarańczą z...

Piernik z kremem pomarańczowym

Dodane przez: rzelkazag

Piernik z kremem pomarańczowym

Idealne ciasto na świąteczny stół.

image-0xwwpon

Dodane przez: paulette17

SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM...

Pełen aromatów zbliżających się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE