piernikowa chatka

4.45 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Z tego ciasta można wyczarować wszelakie formy ,jednak na święta bliskich obdarowujemy takim domkiem ,w którym pali się podgrzewacz ,wydobywający cały korzenny zapach piernika:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:500g mąki,200g cukru,200g miodu,1/2kostki margaryny,1jajko,2łyżki przyprawy do piernika,2łyżki sody oczyszczonej,2łyżki kakao Lukier: 1 białko,sok z połowy cytryny,cukier puder(ile zabierze-ok.1szklanki)
Wystaw ocenę:

4.45 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Piernikowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzać w garnuszku i wymieszać z cukrem do rozpuszczenia na gładko(nie gotować).Ostudzić. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę z sodą,jajko,przyprawę do piernika,margarynę i kakao.Zagnieść ciasto .Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok.3mm. wykrawać dowolne kształty drobnych pierniczków lub przygotowany wcześniej szablon domku.Formy wycięte przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. W okienkach efekt szybek uzyskamy wkładając po 1 landrynce w otwór okienny (przed pieczeniem).Piec w temp.160*C ok.13min. Łączyć elementy gorącym karmelem.Następnie udekorować lukrem wedle własnego uznania białym lub kolorowym.
  • 2. Lukier: wszystkie składniki ubić na gęsto i szprycą dekorować pierniczki.

Porady

można poszczególne elementy łączyć również gęstszym lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować