Piernik świąteczny

0 (0 ocen)

Ten piernik można przygotować nawet 4 tygodnie przed podaniem. Jest intensywnie aromatyczny. Wypiek doskonale smakuje przełożony powidłami. Klasyczne ciasto świąteczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    3 szklanki płynnego miodu
    125 g masła lub margaryny
    5 jajek
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1/5 łyżeczki pieprzu białego mielonego
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw - gałki muszkatołowej, imbiru, goździków, ziela angielskiego
    1 fiolka aromatu rumowego (4,5ml)

    Dodatkowo:
    ok. 500 g powideł śliwkowych
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Placek Desery Powidła

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, tłuszcz i wszystkie przyprawy włożyć do garnka - zagotować i wystudzić. Dodać jajka, sodę i aromat - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Masę włożyć na noc do lodówki. Następnie przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min (190 st. C). Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na pół, szczelnie zawinąć w folię aluminiową (można także dodatkowo zawinąć w pergamin). Przechowywać w chłodzie kilka tygodni.
    Następnie odwinąć, przełożyć powidłami i oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Piernik po przełożeniu najlepiej przechowywać szczelnie zamknięty w blaszanej formie w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować