Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

0 (0 ocen)

Pyszne i pełne aromatu ciasto, które zachwyca swoim soczystym, zielonym wyglądem. Korzenno – bakaliowy smak ciasta sprawia, że wypiek idealnie nadaje się do przygotowania w okresie bożonarodzeniowym. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 i ½ szklanki oleju
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
    30 g mięty (świeża lub mrożona)
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 500 g)
    2 kopiaste łyżki cukru
    200 g masła
    5 jajek
    2/3 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka)
    300 g daktyli bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 1. Przygotować ciasto - szpinak, miętę i olej zblendować. Jajka utrzeć z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dołożyć zmiksowane składniki i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 2. Surowe ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 3. Piec 45 – 50 min (180 st. C).
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 4. Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch (max 2 – 3 mm), który następnie dość drobno pokruszyć.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 5. Przygotować masę – daktyle sparzyć i osączyć (jeśli blender jest efektywny, czynność można pominąć). Bakalie zblendować z serkiem wiejskim oraz stopionym i wystudzonym masłem.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 6. Masę przełożyć do szerokiego garnka, wsypać cukier i wymieszać.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 7. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, mleko oraz oba opakowania proszku budyniowego. Całość wlać do zawartości garnka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Ciepłą masę wyłożyć na wyskubane z wierzchu ciasto.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową 8. Całość równomiernie posypać pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Przy ewentualnym użyciu mrożonych składników, należy je wcześniej rozmrozić i osączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować