Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

  • wyświetlono: 594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i pełne aromatu ciasto, które zachwyca swoim soczystym, zielonym wyglądem. Korzenno – bakaliowy smak ciasta sprawia, że wypiek idealnie nadaje się do przygotowania w okresie bożonarodzeniowym. Polecam!

P10

Składniki

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 i ½ szklanki oleju
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
30 g mięty (świeża lub mrożona)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 opakowania serka wiejskiego 5% tłuszczu (2 x 500 g)
2 kopiaste łyżki cukru
200 g masła
5 jajek
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka)
300 g daktyli bez pestek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową

  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową1. Przygotować ciasto - szpinak, miętę i olej zblendować. Jajka utrzeć z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dołożyć zmiksowane składniki i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową2. Surowe ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową3. Piec 45 – 50 min (180 st. C).
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową4. Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch (max 2 – 3 mm), który następnie dość drobno pokruszyć.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową5. Przygotować masę – daktyle sparzyć i osączyć (jeśli blender jest efektywny, czynność można pominąć). Bakalie zblendować z serkiem wiejskim oraz stopionym i wystudzonym masłem.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową6. Masę przełożyć do szerokiego garnka, wsypać cukier i wymieszać.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową7. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, mleko oraz oba opakowania proszku budyniowego. Całość wlać do zawartości garnka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować. Ciepłą masę wyłożyć na wyskubane z wierzchu ciasto.
  • Ciasto leśny mech z miętą i masą daktylową8. Całość równomiernie posypać pokruszonym ciastem. Pozostawić do wystudzenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Przy ewentualnym użyciu mrożonych składników, należy je wcześniej rozmrozić i osączyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamiętaCiastokrempiernikszpinakdaktyleDeserna słodkobudyńplacekWigiliakruszonkaświętababkamasaprzyprawa do piernikaboże narodzenieefektownena zimnokarmelowyserek wiejskiolejuroczystośćoryginalnepuszysteprzekładanesernik gotowanywaniliowyszpinakowemietowewarstwowewilgotnedaktylowyleśny mechna olejuprzepis_miesiąca1000porowate

Komentarze

Podobne przepisy

image-1anhs7c

Dodane przez: catha

Ciasto Leśny mech z malinami

Szpinakowe cudo z przełamującą...

Ciasto leśny mech

Dodane przez: danusia19671

Ciasto leśny mech

Przepyszne ciasto szpinakowe z...

image-0b2oeqi

Dodane przez: paulette17

Ciasto Leśny Mech

Leśny Mech to jedno z moich ulubionych...

Leśny Mech z kremem i galaretkami

Dodane przez: agarybak76

Leśny Mech z kremem i galaretkami

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto...

Ciasto "Leśny mech"

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto "Leśny mech"

Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam...

Leśny mech z malinami i jagodami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Leśny mech z malinami i jagodami

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.