Piernik świąteczny

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Babci Wandzi, która robi go z przepisu swojej Mamy, która to robiła go z przepisu swojej Mamy. Jest wykwintny i niepowtarzalny za sprawą proporcji składników i karmelowo - czekoladowej polewy.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - cukier: 0.75 kilograma
    - miód: 0.5 kilograma
    - jaja: 3 sztuki
    - śmietana: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - masło: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon: 1 łyżka
    - goździki (zmielone lub utłuczone): 1 łyżka

    - masło: 100 gramów
    - mleko skondensowane słodzone: 1 puszka
    - cukier: 100 gramów
    - czekolada gorzka: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie mikserem aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dwie blaszki keksówki o długości ok. 40 cm natłuścić i przelać ciasto tak by zajmowało około 1/2 foremki. Ciasta piec 60-80 minut lub do suchego patyczka, najpierw w 200 stopniach, po 30 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blaszek. Nie przekładać polewą prędzej niż następnego dnia.
  • 2. Składniki na polewę - masło, czekoladę, mleko skondensowane słodzone i cukier, rozpuścić na niewielkim gazie i podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Ciasto przekroić dwukrotnie wzdłuż i smarować lekko przestudzoną polewą. Złożyć części i pokryć całość polewą - sprawdza się pędzelek, ewentualnie nóż.
  • 3. Ciasta odstawić do całkowitego wyschnięcia polewy, co trwa kilka godzin. W tej sposób przygotowane ciasto tygodniami zachowuje świeżość i smak. Można je z powodzeniem przygotować na Święta dużo wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować