Babci Wandzi, która robi go z przepisu swojej Mamy, która to robiła go z przepisu swojej Mamy. Jest wykwintny i niepowtarzalny za sprawą proporcji składników i karmelowo - czekoladowej polewy.
Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie mikserem aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dwie blaszki keksówki o długości ok. 40 cm natłuścić i przelać ciasto tak by zajmowało około 1/2 foremki. Ciasta piec 60-80 minut lub do suchego patyczka, najpierw w 200 stopniach, po 30 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z blaszek. Nie przekładać polewą prędzej niż następnego dnia.
2.Składniki na polewę - masło, czekoladę, mleko skondensowane słodzone i cukier, rozpuścić na niewielkim gazie i podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Ciasto przekroić dwukrotnie wzdłuż i smarować lekko przestudzoną polewą. Złożyć części i pokryć całość polewą - sprawdza się pędzelek, ewentualnie nóż.
3.Ciasta odstawić do całkowitego wyschnięcia polewy, co trwa kilka godzin. W tej sposób przygotowane ciasto tygodniami zachowuje świeżość i smak. Można je z powodzeniem przygotować na Święta dużo wcześniej.
Komentarze