Świąteczny Śliwkowy Piernik

4.44 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smak tego piernika przypomina smak pierniczków Alpejskich, a zapach pieczenia unosi się po całym domu i wprowadza Nas w świąteczny nastrój

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 4 szk., mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody
    • 3 łyżki kakao
    • 25 dag margaryny
    • 2 jajka
    • 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
    • 2 szk. mleka
    • 2 szk. cukru
    • 280 g powideł śliwkowych
    Składniki na masę:
    • 500 ml śmietany 30%
    • 500 g mascarpone
    • 2 łyżki żelatyny
    • 280 g powideł śliwkowych
    • 2 łyżki cukru pudru
    Składniki na polewę:
    • 160 g czekolady mlecznej
    • ½ szk. śmietany 30 %
    • 100 g śliwek suszonych
Wystaw ocenę:

4.44 (9 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Świąteczny śliwkowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Sposób przygotowania ciasta:
    1. Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę, kakao i dokładnie mieszam.
    2. Margarynę rozpuszczam i studzę.
    3. Jajka oddzielam od żółtek, Białka ubijam mikserem razem z cukrem, następnie dodaję żółtka oraz przyprawę do piekarnika.
    4. Miksując nadal dodaję na przemian mąkę, mleko, rozpuszczoną margarynę aż do wyczerpania składników.
    5. Na koniec ciasto łączę z powidłami, mieszając delikatnie łyżką.
    6. Ciasto wylewam do formy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C.
    7. Po upieczeniu ciasto studzę i kroję poprzecznie na połowę. Jedną połowę ciasta, ponownie układam w formie.
  • masa 2. Sposób przygotowania masy:
    1. Śmietanę ubijam mikserem razem z cukrem pudrem, serkiem mascarpone, powidłami. Żelatynę rozrabiam w małej ilości wody i wlewam do masy pod koniec ubijania, chwilkę miksuję.
    2. Masę wykładam na ciasto, przykrywam drugą połową ciasta.
  • polewa 3. Sposób przygotowania polewy:

    1. Śliwki suszone moczę około 30 minut w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewam wodę a śliwki kroję drobno. Układam na wierzchu ciasta.
    2. Do rondelka przekładam połamaną na małe tabliczki czekoladę, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę rozsmarowuję po całej powierzchni ciasta.
    3. Ciasto chłodzę w lodówce 2 godziny.
  • ciasto 4. 4. Gotowe.
    5. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować