Pierniczki jak alpejskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodkie pierniczki, które niemal całkowicie przypominają te kupione w sklepie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 30-40 sztuk (w zależności od rozmiaru foremki)

    Ok 3 szklanki mąki
    120g masła o zawartości tłuszczu nie mniej niż 82%
    ⅔ szklanki miodu
    3 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 18%
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    4-5 łyżek cukru
    1 białko
    4 żółtka

    Dodatkowo:
    Gęste powidła śliwkowe
    100g mlecznej czekolady
    100g czekolady deserowej
    Ok 80ml słodkiej 30% śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Pierniczki jak alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, przyprawę do piernika oraz przesiane kakao umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Stawiamy na ogniu i często mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy masło i ponownie mieszając czekamy aż się rozpuści. Masy nie gotujemy, a gotową zestawiamy z ognia i studzimy.
    W większej miseczce mieszamy śmietanę z sodą oczyszczoną, a białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem i łączymy z żółtkami.
    Mąkę przesiewamy najlepiej do dużej miski, dodajemy masę jajeczną, masę piernikową i śmietanę. Zagniatamy jednolite, choć lekko klejące się ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h.

    Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Na połowie ciasta zaznaczamy delikatnie foremką kontury pierniczków, a na środku układamy po odrobinie powideł śliwkowych. Przykrywamy drugą stroną ciasta, dociskamy dokładnie wokół każdej wybulonej powidłami części i wykrawamy foremką pierniczki. Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 8-10 minut. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy polewą. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

    Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekane drobno kostki czekolady i pozostawiamy pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie wystarczy zamieszać czekoladę i dekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować