Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
2.Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
3.W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
4.W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
Ciasto będzie dość luźne. Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
5.Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
6.Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
Smacznego!
Komentarze