Pierniczki jak alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Miód z przyprawami zagotowujemy. Dorzucamy masło i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
2. Do miski wrzucamy mąkę i kakao. Jogurt naturalny (musi mieć temperaturę pokojową) przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy do niego sodę oczyszczoną.
3. Z 3 białek i 1,5szkl cukru ubijamy pianę na sztywno. Następnie dodajemy 7 żółtek (pojedynczo) i miksujemy. Powstałą pianę dodajemy do miski z mąką i kakaem.
4. Zawartość miski delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Następnie dodać wystudzony miód z przyprawą i jogurt naturalny z sodą (podwoił objętość). Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w zimne miejsce na 24h. Ciasto będzie miała rzadką konsystencję, ale po tym czasie z twardnieje.
2.Po tym czasie z ciasta odcinamy sobie kawałki nożem i rozwałkujemy na stolnicy, podsypując mąką. Ciasto złożyć na pół i z powrotem (wyznaczy nam granicę). Foremką odcisnąć kształt delikatnie.
3.W miejscach po foremce nakładamy twardą marmoladę.
4.Składamy ciasto na pół znowu. Dociskamy palcem wokół wypukleń z marmolady i wycinamy kształt pierniczków. Pierniczki doskonale się zlepią pod warunkiem, że nie będzie na nich mąki.
5.Pierniczki przekładamy na blaszkę z piekarnika i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez maks. 10min w temperaturze 180C. Można polać polewą lub lukrem
Porady
7 pozostałych białek musimy wykorzystać do czego innego.
Komentarze