Pierniczki alpejskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Są zachwycające. Mięciutkie i puszyste z niespodzianką w środku zadowolą niejednego łasucha. Rozpływają się w ustach i przywołują na myśl święta. Ich zaletą, oczywiście oprócz wyśmienitego smaku, jest to, że nie muszą wcale leżakować. Zapraszam również na http://zycienawidelcu.pl/

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    2 żółtka i 1 białko (2 białko zostawiamy do lukru)

    5 łyżek cukru (jeżeli wolimy, żeby były mniej słodkie wtedy 3-4 łyżki wystarczą)

    1 kopiata łyżka kakao

    2 łyżki śmietany 18 %

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    50 g masła lub margaryny

    3 łyżki miodu

    Marmolada lub powidła (opcjonalnie)

    Dekoracja:

    1 białko

    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło, miód i przyprawę do piernika – odstawiamy do wystudzenia
  • 2. Białko ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy cukier i stopniowo żółtka, cały czas ubijając do powstania pęcherzyków.
  • 3. W miseczce mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy do momentu, aż soda spulchni śmietanę – ok 5-10 min.
  • 4. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy ubite białka, masę miodową oraz śmietanę z sodą. Wyrabiamy ciasto – ciasto będzie luźne – więc trzeba je odstawić do lodówki na ok 24 h żeby zgęstniało.
  • 5. Gęste już ciasto wałkujemy na stolnicy, obficie posypanej mąką na grubość ok 3 mm. Wycinamy pierniczki.
  • 6. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu marmolady lub powideł to na jeden pierniczek nakładamy odrobinę nadzienia i przykrywamy go drugim pierniczkiem –bardzo ładnie wychodzą serduszka. Nie trzeba ich tak mocno sklejać gdyż ciasto jest dość lepkie i samo się scali w piekarniku. Gotowe pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w 170 stopniach
  • 7. Przygotowanie lukru:

    Białko ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Dokładnie ucieramy na gładką masę tak aby nie było grudek i zdobimy pierniczki według własnego uznania – ja wierzch posypałam jeszcze kokosem. Przed zdobieniem pierniczków zaczekajmy aż ostygną.

Porady

*Jeżeli nie chcemy zdobić pierniczków lukrem możemy je po prostu posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować