Pieczone ziemniaki z biała kiełbaską, cebulką, papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kiełbaski ponacinać.
2. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki, dodać do miski z kiełbaskami.
3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki lub w większą kostkę, przełożyć do miski.Cukinię pokroić w półksiężyce.
4. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na jeszcze cieńsze kawałki w kształcie “łódeczek”. Przełożyć do miski.
5. Składniki w misce doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, wlać oliwę i wymieszać.
6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać miętę jeśli jej używamy i rozłożyć składniki po całej powierzchni naczynia, starając się ułożyć kiełbasę na dnie formy a warzywa wkoło niej.
7. Do formy wlać wino lub bulion (powoli, tuż przy brzegu formy, tak aby nie opłukać składników z przypraw). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.
Komentarze