Pieczone ziemniaki z papryką

4.5 (163 ocen)

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. W tym wydaniu z paprykową skorupką.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    papryka słodka mielona
    pieprz, sól
    olej przepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę lub ósemki, gotować 8-10 min.
  • 2. Podgotowane ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, przypruszyć słodka mieloną papryką, solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oleju równomiernie po całych ziemniakach. Całość delikatnie wymieszać tak aby wszystkie kawąłki ziemniaków były dobrze otoczone papryką.
  • 3. Piec pod pokrywką lub folią aluminiową do miekkości ziemniaków ( około 40-50 min).
  • 4. Podawać jako dodatek do dań mięsnych, rybnych lub jako samodzielne dane z ulubioną surówką.

Porady

Pod koniec pieczenia można zdjąc fole alumionowa i zrumienic ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować