Smażone pierogi z mięsem i kapustą

  • wyświetlono: 2754 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Smaczne, chrupiące pierożki do barszczu czerwonego na obiad lub gorącą przystawkę.

  • 80min

Składniki

Ciasto pierogowe:
800 g mąki pszennej, typ 500
1 1/4 szklanki cieplej wody
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie mięsne z kapustą:
600 g mięsa ugotowanego wołowo- drobiowego
400 g ugotowanej kiszonej kapusty
1 surowe jajko
1 średnia cebula
2- 3 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

Ponadto:
olej rzepakowy do głębokiego smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Smażone pierogi z mięsem i kapustą

  • wyrobione ciasto na pierogi1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy dołek. Wlewamy powoli wodę, wbijamy jajko. Wsypujemy sól. Wyrabiamy na gładką, plastyczną masę.
  • wykrawanie krążków z ciasta pierogowego2. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wycinamy z ciasta kółka.
  • mielenie mięsa3. Przygotowanie nadzienia:
    Ugotowane mięso, studzimy. Mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem.
  • mielenie kapusty kiszonej4. Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie- do miękkości. Odcedzamy.
    Mielimy w maszynce do mięsa.
  • nadzienie do pierogów5. Łączymy w misce mięso z kapustą. Wbijamy surowe jajko, wsypujemy przyprawy.
    Doprawiamy do smaku.
  • farsz na krążku ciasta pierogowego6. Nakładamy łyżeczką farsz na krążek ciasta pierogowego.
  • formowanie pieroga7. Zlepiamy brzegi ciasta, formujemy pieroga. Ozdabiamy falbanką.
  • ulepione pierogi8. Układamy ulepione pierogi na stolnicy, podsypanej mąką.
  • smażenie pierogów9. W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
    Wrzucamy partiami pierogi, omiecione z nadmiaru mąki przy pomocy pędzelka.
  • smażenie pierogów10. Przewracamy pierogi na druga stronę. Smażymy na rumiano.
  • usmażone pierogi11. Wyjmujemy pierogi z tłuszczu. Osączamy na bibule.
  • Pieczone pierogi z mięsem i kapustą12. Pierogi podajemy na gorąco z czerwonym, czystym barszczem lub sosem jogurtowym.
  • pieczone pierogi z mięsem i kapustą13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową na ciasto. Sypkie- przesiewamy.
Wody dolewamy stopniowo, do wyrobienia plastycznego ciasta.
Mięsa użyłam ugotowanego z rosołu. Ale może być ugotowane, np z zupy, typu łopatka, żeberka wieprzowe. Można dodać suszone grzyby do nadzienia.
Kapustę kiszoną możemy drobno posiekać, zamiast mielić.
Pierożki są chrupiące, syte, smaczne.
Smażenie w głębokim tłuszczu jest szybkie i po osączeniu na bibule - nie tłuste.
Z tej porcji wychodzi ok. 70 średnich pierogów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogicebulaczosnekkapusta kiszonamój pomysłboże narodzenieMój niedzielny obiadkuchnia polskasylwestergłowne danie mięsnesyte daniesmażone pierogiulubione danie domownikówkuchnia oszczędnej gospodyniświąteczna potrawana uroczyste okazjemięso mielone wołowo- drobioweprzyjecie urodzinowe i imieninoweKomunia Świętasmażone pierogi z mięsem i kapustągorąca mięsna przystawka na przyjęcie rodzinne
 

Komentarze

Podobne przepisy

PIEROGI Z MIĘSEM , KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Dodane przez: Agata 1974

PIEROGI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Przepis na ciasto pierogowe dostałam...

Pierogi z mięsem i z kapustą sprawdzony przepis

Dodane przez: Mariaszz

Pierogi z mięsem i z kapustą

Pierogi z mięsem i z kapustą to...

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia...

Czebureki to tradycyjne danie kuchni...

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Dodane przez: Wioleczka1

Pierogi z kapustą, mięsem i grzybami

Wszystkie pierogi uwielbiamy ale...

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

To najlepszy sposób, aby wykorzystać...

Ulubione pierogi z mięsem i kapustą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ulubione pierogi z mięsem i kapustą

Pyszne, syte danie. Smak ulubiony...