Smażone pierogi z mięsem i kapustą

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne, chrupiące pierożki do barszczu czerwonego na obiad lub gorącą przystawkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    800 g mąki pszennej, typ 500
    1 1/4 szklanki cieplej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Nadzienie mięsne z kapustą:
    600 g mięsa ugotowanego wołowo- drobiowego
    400 g ugotowanej kiszonej kapusty
    1 surowe jajko
    1 średnia cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

    Ponadto:
    olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Smażone pierogi z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto na pierogi 1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Na stolnicę wsypujemy mąkę. Robimy dołek. Wlewamy powoli wodę, wbijamy jajko. Wsypujemy sól. Wyrabiamy na gładką, plastyczną masę.
  • wykrawanie krążków z ciasta pierogowego 2. Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy i wycinamy z ciasta kółka.
  • mielenie mięsa 3. Przygotowanie nadzienia:
    Ugotowane mięso, studzimy. Mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, czosnkiem.
  • mielenie kapusty kiszonej 4. Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie- do miękkości. Odcedzamy.
    Mielimy w maszynce do mięsa.
  • nadzienie do pierogów 5. Łączymy w misce mięso z kapustą. Wbijamy surowe jajko, wsypujemy przyprawy.
    Doprawiamy do smaku.
  • farsz na krążku ciasta pierogowego 6. Nakładamy łyżeczką farsz na krążek ciasta pierogowego.
  • formowanie pieroga 7. Zlepiamy brzegi ciasta, formujemy pieroga. Ozdabiamy falbanką.
  • ulepione pierogi 8. Układamy ulepione pierogi na stolnicy, podsypanej mąką.
  • smażenie pierogów 9. W dużym rondlu rozgrzewamy olej.
    Wrzucamy partiami pierogi, omiecione z nadmiaru mąki przy pomocy pędzelka.
  • smażenie pierogów 10. Przewracamy pierogi na druga stronę. Smażymy na rumiano.
  • usmażone pierogi 11. Wyjmujemy pierogi z tłuszczu. Osączamy na bibule.
  • Pieczone pierogi z mięsem i kapustą 12. Pierogi podajemy na gorąco z czerwonym, czystym barszczem lub sosem jogurtowym.
  • pieczone pierogi z mięsem i kapustą 13. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową na ciasto. Sypkie- przesiewamy. Wody dolewamy stopniowo, do wyrobienia plastycznego ciasta. Mięsa użyłam ugotowanego z rosołu. Ale może być ugotowane, np z zupy, typu łopatka, żeberka wieprzowe. Można dodać suszone grzyby do nadzienia. Kapustę kiszoną możemy drobno posiekać, zamiast mielić. Pierożki są chrupiące, syte, smaczne. Smażenie w głębokim tłuszczu jest szybkie i po osączeniu na bibule - nie tłuste. Z tej porcji wychodzi ok. 70 średnich pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować