Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Smaczna, sycąca propozycja na obiad lub do szybkiego odgrzania. Niezapomniany smak z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    1 kg mąki pszennej, typ
    1 wiejskie duże jajko
    3 łyżki masła
    ok. 1 szklanki letniej wody
    sól

    Farsz:
    900 g łopatki wieprzowej ugotowanej
    600 g ugotowanej kapusty kiszonej
    200 g ugotowanych, świeżych grzybów leśnych, np podgrzybków
    3 ząbki czosnku
    1 większa cebula
    1 surowe jajko
    sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna- do smaku

    Do okraszenia:
    słonika z cebulką- stopione, podsmażone
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesiewanie mąki na ciasto pierogowe 1. Wykonanie ciasta na pierogi: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól.
  • składniki na ciasto na pierogi 2. Robimy dołek. Wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło i powoli zarabiamy ciasto. Wlewamy stopniowo wodę.
  • ciasto na pierogi 3. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  • pokrojone mięso i cebula 4. Wykonanie farszu: Ugotowane mięso studzimy. Kroimy na kawałki, cebulę w plastry.
  • mielenie mięsa 5. Mielimy razem w maszynce do mięsa.
  • odcedzanie kapusty kiszonej 6. Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy, studzimy.
  • zmielone składniki farszu 7. Mielimy w maszynce.
  • świeże grzyby leśne 8. Grzyby gotujemy, odcedzamy. Mielimy.
  • farsz na pierogi 9. Wszystkie składniki farszu razem mieszamy. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy całość do smaku. Lekko podgrzewamy.
  • wałkowanie i wycinanie ciasta pierogowego 10. Ciasto na pierogi dzielimy na części. Rozwałkowujemy. Stolnicę podsypujemy mąką.
  • farsza na krążkach ciasta pierogowego 11. Przy pomocy foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego nakładamy porcję farszu.
  • zlepianie brzegów ciasta pierogowego 12. Zlepiamy brzegi ciasta.
  • ozdabianie pierogów 13. Formujemy pierogi. Ozdabiamy falbanką.
  • ozdobione pierogi 14. Lata wprawy pozwalają ładnie dekorować pierogi.
  • ulepione pierogi 15. Pierogi układamy na stolnicy.
  • gotowanie pierogów 16. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy. Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Dzielimy na porcje. Układamy na talerzu.
  • słonika pokrojona 17. Topimy słoninkę, pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę. Lekko przesmażamy.
  • pierogi z mięsem, kapustą, świeżymi grzybami 18. Pierogi podajemy na gorąco polane słoninką z cebulką. Smacznego :)

Porady

Na wywarze z gotowanie łopatki możemy zrobić smaczna zupkę pomidorową. Na wywarze z gotowania grzybów zrobimy wyśmienitą grzybową zupkę. To proporcja na ok. 80 pierogów. Możemy je zamrażać, surowe lub już ugotowane i wystudzone. Dobrze smakują odgrzewane na następny dzień. Ciasto na pierogi jest plastyczne i nie wysycha. Do wody do gotowania pierogów, możemy wlać troszkę oleju. Pierogi możemy podawać z czystym, czerwonym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować