Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

  • wyświetlono: 22420 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

Smaczna, syta propozycja na obiad lub do szybkiego odgrzania. Niezapomniany smak z dzieciństwa.

  • 60min

Składniki

Ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej, typ
1 wiejskie duże jajko
3 łyżki masła
ok. 1 szklanki letniej wody
sól

Farsz:
900 g łopatki wieprzowej ugotowanej
600 g ugotowanej kapusty kiszonej
200 g ugotowanych, świeżych grzybów leśnych, np podgrzybków
3 ząbki czosnku
1 większa cebula
1 surowe jajko
sól, czarny pieprz, przyprawa uniwersalna- do smaku

Do okraszenia:
słonika z cebulką- stopione, podsmażone

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z mięsem, kapustą i świeżymi grzybami

  • przesiewanie mąki na ciasto pierogowe1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, sól.
  • składniki na ciasto na pierogi2. Robimy dołek. Wbijamy jajko, dodajemy miękkie masło i powoli zarabiamy ciasto. Wlewamy stopniowo wodę.
  • ciasto na pierogi3. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  • pokrojone mięso i cebula4. Wykonanie farszu:
    Ugotowane mięso studzimy. Kroimy na kawałki, cebulę w plastry.
  • mielenie mięsa5. Mielimy razem w maszynce do mięsa.
  • odcedzanie kapusty kiszonej6. Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy, studzimy.
  • zmielone składniki farszu7. Mielimy w maszynce.
  • świeże grzyby leśne8. Grzyby gotujemy, odcedzamy. Mielimy.
  • farsz na pierogi9. Wszystkie składniki farszu razem mieszamy. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy całość do smaku. Lekko podgrzewamy.
  • wałkowanie i wycinanie ciasta pierogowego10. Ciasto na pierogi dzielimy na części.
    Rozwałkowujemy. Stolnicę podsypujemy mąką.
  • farsza na krążkach ciasta pierogowego11. Przy pomocy foremki wycinamy krążki z ciasta. Na środek każdego nakładamy porcję farszu.
  • zlepianie brzegów ciasta pierogowego12. Zlepiamy brzegi ciasta.
  • ozdabianie pierogów13. Formujemy pierogi. Ozdabiamy falbanką.
  • ozdobione pierogi14. Lata wprawy pozwalają ładnie dekorować pierogi.
  • ulepione pierogi15. Pierogi układamy na stolnicy.
  • gotowanie pierogów16. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy.
    Wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy na małym ogniu kilka minut.
    Wyjmujemy łyżką cedzakową. Dzielimy na porcje. Układamy na talerzu.
  • słonika pokrojona17. Topimy słoninkę, pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę. Lekko przesmażamy.
  • pierogi z mięsem, kapustą, świeżymi grzybami18. Pierogi podajemy na gorąco polane słoninką z cebulką.
    Smacznego :)

Porady

Na wywarze z gotowanie łopatki możemy zrobić smaczna zupkę pomidorową.
Na wywarze z gotowania grzybów zrobimy wyśmienitą grzybową zupkę.
To proporcja na ok. 80 pierogów.
Możemy je zamrażać, surowe lub już ugotowane i wystudzone.
Dobrze smakują odgrzewane na następny dzień.
Ciasto na pierogi jest plastyczne i nie wysycha.
Do wody do gotowania pierogów, możemy wlać troszkę oleju.
Pierogi możemy podawać z czystym, czerwonym barszczykiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogisezonowe przysmakikapusta kiszonapierogi z mięsemmój pomysłkuchnia polskadanie główne mięsnesmaki dzieciństwałatwy przepiskuchnia babci i mamydanie z grzybamisyta potrawaświeże grzyby leśnedanie do odgrzania

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi robię na Wigilię....

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi to obowiązkowa potrawa...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Kloruś

Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi wigilijne z...

pierogi

Dodane przez: izaa_a

pierogi z kapustą i grzybami...

wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: Paulina11.03

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami =...

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi zawsze przygotowuję...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE