Pieczone nadziewane młode ziemniaki z sosem czosnkowym i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie ziemniaki możemy zjeść jako samodzielne danie z dodatkiem kefiru lub podać je do dania drugiego do mięsa. W każdym razie smakują nieziemsko i domownicy będą zachwyceni. Ziemniaków należy użyć jednakowej wielkości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ziemniaków młodych
    3 plastry sera topionego w plastrach żółtego
    6 łyżeczek sosu czosnkowego
    3 ząbki czosnku świeżego
    sól himalajska
    świeży koperek
    4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone nadziewane młode ziemniaki z sosem czosnkowym i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek ziemniaki obrać i przekroić na pół wzdłuż ziemniaka, zalać wodą i posolić. Ziemniaki gotować do miękkości około 20 minut. Ziemniaki odcedzić bardzo delikatnie aby się nie porozwalały i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem rzepakowym.
  • ziemniaki 2. Serek w plastrach pokroić na drobno, czosnek obrać z łupinek i posiekać bardzo drobno. Sos czosnkowy wymieszać z posiekanym czosnkiem i posmarować wszystkie połówki ziemniaków, rozłożyć kawałki sera, posypać solą himalajską oraz pokrojonym drobno koperkiem. Naczynie z ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i podpiec 15 minut do uzyskania złotego koloru.
  • 3. Podpieczone ziemniaki podawać jako dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Posypać jeszcze posiekanym drobno koperkiem.

Porady

Do ziemniaków użyłam gotowego sosu czosnkowego ze słoiczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować