To danie bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi.Mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste , a jabłka w miodzie są idealnym podkreśleniem całości wydobytego smaku :)
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ( ok.500 g.)
2 słodkie jabłka
330 ml.Cydru lubelskiego ( jedna buteleczka)
prawdziwy miód do posmarowania jabłek
sól , pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , oczyścić delikatnie nożem z błonek.
Pokroić je na 1-2 cm. plastry.
Rozbić lekko dłońmi.
każdy kawałek polędwiczki dokładnie oprószyć solą i pieprzem , panierować w mące.
Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć mięso po parę sekund z obu stron.
2.Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić w ósemki , posmarować je dokładnie miodem z każdej strony.
3..W blaszce/naczyniu żaroodpornym układać pasek jabłek a następnie polędwiczek do końca składników.
Całość zalać cydrem lubelskim.
Piec 50 min w 180 st.
4.Podawać z pieczonymi ziemniakami , kaszą , ryżem lub pieczywem.
Komentarze