Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem

4.51 (180 ocen)

To danie bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi.Mięso staje się niezwykle delikatne i soczyste , a jabłka w miodzie są idealnym podkreśleniem całości wydobytego smaku :)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok.500 g.)
    2 słodkie jabłka
    330 ml.Cydru lubelskiego ( jedna buteleczka)
    prawdziwy miód do posmarowania jabłek
    sól , pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Pieczona polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cydrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczka 1. Mięso umyć , oczyścić delikatnie nożem z błonek.
    Pokroić je na 1-2 cm. plastry.
    Rozbić lekko dłońmi.
    każdy kawałek polędwiczki dokładnie oprószyć solą i pieprzem , panierować w mące.
    Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć mięso po parę sekund z obu stron.
  • jabłka w miodzie 2. Jabłka obrać , wydrążyć gniazda nasienne , pokroić w ósemki , posmarować je dokładnie miodem z każdej strony.
  • przed pieczeniem 3. .W blaszce/naczyniu żaroodpornym układać pasek jabłek a następnie polędwiczek do końca składników.
    Całość zalać cydrem lubelskim.
    Piec 50 min w 180 st.
  • 4. Podawać z pieczonymi ziemniakami , kaszą , ryżem lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować